Üflemeyene 2 bin lira ceza!

Üflemeyene 2 bin lira ceza!

Alkol yasakları ile ilgili tasarıda, 'alkolmetreyi üflemeyene 2 bin lira ceza' ve 1 promilin üzerine hapis cezası' var.

Dün gece Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen alkol yasakları ile ilgili tasarıda, 'alkolmetreyi üflemeyene 2 bin lira ceza' ve 1 promilin üzerine hapis cezası' gibi sürücüleri ilgilendiren çok önemli maddeler bulunuyor.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen teklife göre, daha önce 1 promil olan içki sınırı 0.50'e düşürüdü. 0.50 promilin üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülere 700 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi 6 aylığına geri alınacak. Hususi otomobil dışındaki araçları  alkollü olarak kullanan sürücüler bakımından promil alt sınırı 0.21 olarak  uygulanacak.
 
ALKOLDE SON DAKİKA YASAKLARI
Yapılan tespit sonucunda, 1,00 promilin üzerinde alkollü olduğu tespit edilen sürücüleri ise ayrıca 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.
 
Alkollü olarak araç kullanma nedeniyle ehliyeti geri alınan kişiye, son  ihlalin gerçekleştiği tarihten itibaren geriye doğru 5 yıl içinde; ikinci defasında 877 TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgeleri 2 yıl süreyle  geri alınacak. 3 veya 3'ten fazlasında ise bin 407 TL idari para cezası verilecek  ve sürücü belgeleri her seferinde beşer yıl geri alınacak.
 
ÜFLEMEYENE CEZA
Yeni tasarıda kişilerin uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılıp kullanmadığı ya da alkolün kandaki miktarını tespit amacıyla yapılan alkolmetre uygulaması ile ilgili de yeni bir düzenleme getirildi. Daha önce bazı sürücülerin üflemek istemediği alkolmetre artık mecburen üflenecek. Çünkü yeni tasarı ile bunu kabul etmeyen sürücülere 2 bin TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi iki yıl süreyle geri alınacak.
 
Öte yandan uyuşturucu veya uyarıcı madde aldığı tespit edilen sürücülere de 3 bin 600  TL idari para cezası verilecek ve sürücü belgesi beş yıl süreyle geri alınacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler