Yabancı bankaların Türkiye için son faiz tahminleri ne oldu?

Yabancı bankaların Türkiye için son faiz tahminleri ne oldu?

Şubat ayı enflasyonunun ardından yabancı finans kuruluşlarının TCMB'nin faiz artıracağına ilişkin beklentileri de yükseldi. Deutsche Bank, Bank of America, JPMorgan ve Morgan Stanley Türkiye için faiz tahminlerini yeniledi. İşte tüm analizler...

ŞUBAT enflasyonunun beklentilerin çok üzerinde gelmesi sonrası bazı yabancı bankalar Türkiye için faiz beklentilerini değiştirdi. Ekonomistlerin bazıları, Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ay veya gelecek ay faiz artışına gidebileceğini yazdı.

En son Ocak ayında faiz artışı yapan TCMB Para Politikası Kurulu, son toplantıda faiz artışını pas geçmişti ve faizleri yüzde 45 seviyesinde sabit tutulmuştu.

TCMB Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında 21 Mart Perşembe günü toplanacak. Aynı gün saat 14:00'te faiz kararı açıklanacak.

Son olarak Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Şubat'ta yıllık olarak yüzde 67.07 artarak, yüzde 66'lık beklentiyi aşmıştı. TÜFE Şubat'ta aylık bazda ise yüzde 4.53 arttı. Aylık enflasyon için beklenti ise yüzde 3,8 olmuştu.

Enflasyonun beklentilerden yüksek seviyede seyretmesi ise son toplantıda faiz artışını pas geçen TCMB'nin tekrar sıkılaştırma hamlelerine dönebileceği ihtimallerini gündeme getirdi.

Yabancı bankaların konu ile ilgili analizleri ise şöyle oldu:

DEUTSCHE BANK

Deutsche Bank, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bu ay 500 baz puan faiz artışı yapmasının 'yüksek ihtimal' olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'de enflasyon dinamiklerindeki kötüleşme nedeniyle politika faizi tahminini revize eden Deutsche Bank analistleri, TCMB'nin Mart ayındaki toplantıda 500 baz puanlık faiz artışının 'yüksek ihtimal' olduğunu ve faizin yüzde 45'ten yüzde 50'ye çıkabileceğini belirtti

BOFA

Bank of America (BofA) ekonomistleri Zümrüt İmamoğlu, David Hauner ve Claudio Irigoyen geçtiğimiz hafta Türkiye'ye yaptıkları gezinin ardından "Türkiye gezi notları: Artış döngüsü bitmiş olabilir ancak sıkılaşma devam ediyor" başlıklı bir not kaleme aldı.

BofA ekonomistleri ise bugün kaleme aldıkları notta, "Nisan ayında 300-500 baz puanlık bir artırımı mümkün görüyoruz, ancak bu henüz bizim baz senaryomuz değil ve mart ayı enflasyonuna bağlı olacağına inanıyoruz" ifadelerine yer verdi.

JPMORGAN

JPMorgan, enflasyonun da TCMB'nin Nisan'da politika faizini 500 baz puan daha artırarak yüzde 50'ye çıkaracağını tahmin etti. ABD'li banka, daha önce TCMB'nin politika faizini yüzde 45'e yükselttiği faiz artışıyla faiz artışı döngüsünü sonlandıracağını öngörüyordu.

JPMorgan yayımladığı araştırma notunda, "Manşet enflasyon, Şubat ayında aylık yüzde 4,5 ile bizim beklentimiz olan yüzde 4,2'nin ve piyasa beklentisi olan yüzde 3,8'in çok üzerinde gerçekleşti" dedi.

JPMorgan, yıl sonu politika faizi tahminini yüzde 45'te tuttu. Banka analistleri, TCMB'nin Kasım ve Aralık aylarında faizi indirebileceğini belirtti.

MORGAN STANLEY

ABD'li banka Morgan Stanley Kasım ve Aralık aylarında TCMB'den faiz indirimi beklentisini baz senaryosundan çıkardı. Banka analistleri, TCMB'den ilk faiz indirimini 2025 yılının ilk çeyreğinde beklediklerini belirtti.

Ekonomist Hande Küçük yazdığı notta Şubat'ta beklentiden yüksek gelen enflasyon verisi sonrası baz senaryosunda değişikliğe gittiklerini aktardı.

Açıklamada "Enflasyonda genele yayılan ivmelenme, Merkez Bankası'nın enflasyon projeksiyonları için yukarı yönlü risk oluşturuyor. Bu da, verilere ve diğer politika tedbirlerine bağlı olarak 2024'ün 2. çeyreğinde politika faizinde yükselişe neden olabilir." ifadesi yer aldı.

Küçük, TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın enflasyon raporu toplantısındaki söylemine atıfta bulunarak TCMB'nin ek faiz artırımından önce Mart ayı enflasyon verilerini görmek isteyeceğini belirtti.

HSBC

HSBC Orta-Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika Ekonomisti Melis Metiner, Türkiye ile ilgili bir rapor kaleme aldı.

Rapora göre, seçimlerden sonra politikada büyük bir değişiklik öngörmeyen HSBC Türkiye ile ilgili makro ekonomik tahminlerinde değişikliğe gitti.

Raporda, "Temel faiz oranının bu yıl yüzde 45'te kalmasını bekliyoruz ancak senaryomuzdaki riskler hâlâ daha fazla artışa alan bırakıyor. Enflasyon tahminlerimiz göz önüne alındığında, sadece 2025'in ilk çeyreğinden itibaren faiz indirimi için alan görüyoruz" ifadelerine yer verildi.

HSBC, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 47,9'dan yüzde 49,4 seviyesine yükseltti. 2025 enflasyon beklentisi ise yüzde 29 seviyesinde kaldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler