1 Kasım seçimlerinde Çankırı adayları sil baştan!

1 Kasım seçimlerinde Çankırı adayları sil baştan!

AKP, MHP ve CHP'de Çankırı adayları listeleri sil baştan değişiyor.

1 Kasım Pazar günü yapılacak 'erken seçim'de siyasi partilerin Çankırı listeleri 7 Haziran listelerinden çok farklı olarak karşımıza çıkacak.

Sözcü18 Haber Merkezi'nin elde ettiği bilgilere göre başta AK Parti olmak üzere, Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin 1 Kasım milletvekili aday listelerinde gerek isimler gerekse sıralamalar düzeyinde önemli değişikliklerin yaşanacağına işaret etmekte.

AKP'DE YAŞANANLAR
1 Kasım seçimleri öncesi Pazartesi (dün) günü başlayan milletvekili aday adaylığı müracaatları Perşembe günü saat 17.00'de sona erecek.

Halen Çankırı milletvekili olarak görev yapan Mehmet Emin Akbaşoğlu ile Hüseyin Filiz'in dışında, AKP il eski başkanı Salim Çivitcioğlu, işadamı Alpay Ünal, Yasin Bölükbaşı ve bir önceki dönemin milletvekili Av. İdris Şahin'in adaylığına kesin gözüyle bakılıyor.

7 Haziran'da Çankırı'da 2-0 yapan AKP'nin böylesi bir sonuca karşın 1 Kasım'a giderken milletvekili sıralamasını değiştirmesine yönelik iddiaları güçlendiren en önemli etken, MHP'nin seçim listesinde yapacağı değişikliğin önümüzdeki seçimi AKP lehine olumsuz etkileyebileceği varsayımı.

İsterseniz bu 'varsayım'ı ilerleyen satırlara bırakalım ve MHP Çankırı'ya bakalım.

MHP'DE YOĞUN HAREKETLİLİK VAR
1 Kasım seçimlerine 7 Haziran'da yaptığı 'sıralama' hatasından arınarak girme yolunda hamleler yapan MHP'de gözler Genel Merkez'e çevrilmiş durumda.

Recep Dumanlı, Fehmi Bölükbaşı sıralaması ile 7 Haziran seçimlerinde Çankırı'da istediği sonucu alamayan MHP Genel Merkezi'nin, 1 Kasım seçimlerine Fehmi Bölükbaşı'nı 1. sıra adayı olarak çıkartması sürpriz olmaz. Bölükbaşı ile birlikte işadamı Sadık Yakın'ın da listebaşı olarak kulislerde adı geçtiğini belirtelim. Recep Dumanlı ile İbrahim Doğu'nun aday adaylıklarını yenilemesi ile birlikte yeni aday adayı isimleri arasında Kadir Şekerci'nin de bulunduğunu hatırlatalım.

MHP'de aday adaylığı bu sabah itibari ile 09.00'da başladı ve pazar günü akşamı saat 17.00'de sona erecek. Yeni adaylar kendileriyle ilgili dosyayı eksiksiz teslim ederken, 7 Haziran seçimleri için aday adaylığı müracaatında bulunan isimler ise Genel Merkez'e sadece 'sabıka kayıtları'nı yenileyerek aday adaylıklarını tescilleyecekler.

CHP ÇANKIRI'DA YAŞANILANLAR...
Murat Berat Atalay ve İlhan Tekin'le 7 Haziran seçimlerinde yüzde 6.7'lik oy alan CHP'de 1 Kasım seçim listesinin 1 numarada yeniden Murat Berat Atalay'ın olması sürpriz görülmemeli. CHP'de 2 numaraya Nermin Nalban Aydınlı'nın dolduracağı bilgileri il başkanlığı başta olmak üzere tabanda yaygın.

SÜREÇ YENİ GELİŞMELERİ DOĞURACAĞA BENZİYOR...

1 Kasım'a giden yolda başta AKP olmak üzere MHP ve CHP listelerinde yaşanacak değişiklikler, 7 Haziran seçim sonuçlarını nasıl değiştirebilir?

Ya da özellikle AKP ve MHP listesinde yaşanacak olası değişiklikler, 1 Kasım akşamı sandık sonuçlarına nasıl yansır?

Bu sorunun yanıtını verebilmek için öncelikli olarak AKP'de 4 Eylül Cuma, MHP'de 3 Eylül Perşembe günü akşamına kadar yapılacak aday adaylığı müracaatlarının tamamlanması gerekiyor.

Bununla birlikte 7 Haziran'da AKP'nin Çankırı'da kazandığı 2-0 gibi net bir skorun 1 Kasım'da 1-1'e dönüşebilmesi için öncelikli olarak MHP'nin geride bıraktığımız listeye müdahalesi çok da abartılmamalı.

Recep Dumanlı'nın 7 Haziran seçimlerine gidilen süreçte başta kendi parti tabanı dahil olmak üzere Çankırı'da beklenen ilgiyi ya da sinerjiyi yarat(a)mamış olması, bugün için MHP tabanında Fehmi Bölükbaşı - Sadık Yakın isimlerinin ön plana çıkmasına engel olamıyor.

7 Haziran seçimlerinde listenin 2. sırasında yeralan Fehmi Bölükbaşı'nın kampanya sürecinde göstermiş olduğu büyük gayretle birlikte, seçimin AKP lehine 2-0'la sonuçlanmasının ardından parti tabanında "Sadık Yakın ve Fehmi Bölükbaşılı liste durumu çok farklı yapardı" yorumlarının yaygınlaşarak MHP Genel Merkezi'nde özellikle Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin masasına kadar ulaşması, olası seçim listesinin değişeceğine dair önemli kanıtlar olarak karşımızda.

Bugün için görünen o ki; MHP Çankırı listesinin 1 Kasım versiyonunda Fehmi Bölükbaşı ve Sadık Yakın isimleri bizler için çok büyük sürpriz olarak görülmeyecek...

AKP'DE MEVCUT VEKİLLER RAHAT DEĞİL...
7 Haziran seçimlerinde sürpriz bir liste ile seçmenin karşısına çıkan AKP'de, geçen iki aylık süre içerisinde taşların yerine otur(a)madığını hep birlikte gözlemledik.

'Erken seçim' gündeme geldiği ilk günden itibaren 'özellikle' Belediye Başkanı İrfan Dinç'in 7 Haziran listesi ve sonuçlarının kendisine getirdiği 'rüzgar'ı da arkasına alarak milletvekili adaylığı yolunda önemli gayretler gösterdiği bilinmeyen bir gerçek değil. Dinç'in özellikle 1 Kasım seçimleri öncesinde 'aday adaylığı' yolunda vermiş olduğu mücadelenin Genel Merkez koridorlarında yankı bulmaması önümüzdeki süreçte 'rahat duracağı' anlamında okunmayacağı gün gibi aşikâr! Özellikle Başkan Dinç'in Salim Çivitcioğlu ve İdris Şahin'in listelerde yer almaması konusunda göstereceği gayretin18 Eylül akşamına kadar aralıksız olarak sürmesi beklenen bir hamle olarak kenarda durmakta.

Bununla birlikte 1. sıra adayı Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun İstanbul'dan Çankırı listesine dahil edilmesi parti tabanında çok da memnuniyet verici bir durum olarak değerlendirilmediği de gün gibi aşikâr. Keza Hüseyin Filiz isminin de parti tabanında fazlasıyla tartışılır olmasının ötesinde MHP ile girilen yarıştan yaklaşık 1200 oy fazlasıyla seçilmiş olması AKP'de yeni liste arayışlarının ortaya çıkmasına neden olarak gösterilebilir...

Nisan 2014'den bu yana AKP Çankırı tabanında yaşanılan gizli ya da açık gruplaşmaların, İdris Şahin - Hüseyin Filiz çekişmesine Filiz yanında yeralarak cepheyi genişleten İrfan Dinç'in ve 4 yıl il başkanı olarak sahada ter akıtan Salim Çivitcioğlu'nun karşılıklı olarak verdikleri siyasi mücadelenin 1 Kasım listesine nasıl yansıyacağını önümüzdeki kısa dönemde yaşayarak görecek ve çıkan sonucun şehir merkezinde yaşanan AKP-MHP çekişmesine nasıl yansıyacağına tanıklık edeceğiz.

akbasoglu-secim-aday-resim-09.jpg

1 Kasım seçimleri için ilk adaylık müracaatı halen milletvekili olan M. Emin Akbaşoğlu'ndan geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
7 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler