'AKP'nin oyu düşünce Kuran'a sarıldı'

'AKP'nin oyu düşünce Kuran'a sarıldı'

Erbakan’ın bile elde Kuran’la kürsüye çıkmadığını söyleyen Tarhan Erdem, AKP’nin oyları düşünce Erdoğan’ın Kuran’a sarıldığını iddia etti.

BBC Türkçe’den Rengin Arslan’ın haberine göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı Batman, Diyarbakır, Siirt ve Mardin’de düzenlediği mitinglerde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Kürtçe meali yayımlanan Kur’an-ı Kerim’i eline alarak halka hitap etmesine karşılık Tarhan Erdem, “AKP yüzde 41’den de aşağı inebilir; Erdoğan’ın dini kullanması bu yüzden” dedi.

TARHAN ERDEM: BUNU ERBAKAN BİLE YAPMADI 
Peki Erdoğan’ın Kur’an-ı Kerim gibi güçlü bir dini sembolü miting kürsüsüne taşıması nasıl yorumlanıyor?

Bu soruyu, olaya farklı açılardan bakan üç isme, KONDA Araştırma şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem, 28 Şubat döneminde başörtüsü mücadelesi veren isimlerden HDP İstanbul milletvekili adayı Hüda Kaya ve Yeni Şafak gazetesi yazarı, ilahiyatçı Müfit Yüksel’e soruldu.

Önce Tarhan Erdem’den hafızasını yoklamasını rica ettim. Daha önce Kur’an-ı Kerim’i miting kürsüsünde gördüğünü hatırlıyor mu?

Erdem, “Elde Kur’an kürsüye çıkan kimseyi hatırlamıyorum. Bunu Erbakan bile yapmadı. Yaptığı şeklen bir gösteri hatırlayamıyorum” diyor.

Erbakan dönemi Türkiyesi’nin şartlarını hatırlattığımda ise, “Tabii, Erdoğan bundan 10 sene önce olsa kullanamazdı. Diyarbakır konuşmasını 10 sene önce evvel yapsaydı Türkiye birbirine girmişti” diye yorumluyor.

Erdoğan’ın bugünkü konuşmalarını ise dini daha fazla kullanmaya başladığı şeklinde değerlendiriyor.

Önceden imam hatipler ve başörtüsü ile kurduğu argümanların dozunu arttırdığını düşünüyor: “Bundan evvelki seçimlerde de 2011’de hatta 2007’de de başladığı kutuplaştırmaya başladı. Bunu yapmasının sebebi kendi seçmenini başka bir düşünceye sapmadan kendi yanında tutmak istemesiydi. Gördü ki eski sertlikten halk hoşnut değil. Bunun için dine sarıldı. Ve bunu giderek arttırıyor. Artık tamamen dini kullanmaya başladı.”

Erdem ayrıca AKP’nin bir düşüş yaşadığını gördüğünü düşünüyor ve Erdoğan’ın kürsüsünü de bu açıdan yorumluyor:

“AK Parti yine birinci parti olacak ama yüze 49’lar gitti; yüzde 41-42 mertebesine indi. Daha da inebilir. (Erdoğan) buna karşı hırsla, ‘Siz öyle mi yapıyorsunuz, o zaman ben artık bunlardan faydalanmak istiyorum, dini unsurlardan faydalanmak istiyorum diyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler