Başkan Dinç, Belediyeyi maddi zarara mı sokuyor?

Başkan Dinç, Belediyeyi maddi zarara mı sokuyor?

Çankırı Belediyesi'nin 25 Eylül'de gerçekleştirdiği 'Toplu taşıma hatlarının kiraya verilmesi' ihalesi ve sonrasında yaşanılanlar kafaları karıştırmaya yetecek düzeyde...

Sözcü18'in dün yayınladığı "Çankırı'ya dolmuş geliyor!" başlıklı haberi sonrası, haber merkezimize gelen bilgiler yaşanan sürecin arka planını ortaya çıkardı.

Çankırı Belediyesi tarafından 29 Eylül 2014 günü saat 15.00'de gerçekleştirilen "Çankırı'da toplu taşım hatlarının 10 yıl süreyle kiraya verilmesi" ihalesi ile birlikte, ihaleyi alan firmanın 4 Aralık 2014 tarihinde taahhüdünü yerine getirememesi sonucu olası olumsuz gelişmeleri engelleme amacıyla devreye Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın sokulduğu iddia edildi.

İHALEYE 2 FİRMA KATILDI VE...
25 Eylül 2014 tarihinde Çankırı Belediyesi encümen salonunda gerçekleştirilen ihaleye iki firma katıldı. Orion Grup (Yakın Tur'la birlikte) ve Fahri Kaya (Kaya Turizm).

İhaleyi Fahri Kaya aylık KDV dahil 29 bin 900 TL. üzerinden kazandı.

İHALE ŞARTNAMESİNDEKİ 3. MADDE
Önce Çankırı Belediyesinin ihale şartnamesinin 3'üncü maddesine bir bakalım:

"3. Şehir içi toplu taşım hatlarının aylık muhammen bedeli (KDV dahil) 15.000.00 TL. olup, toplam kira bedeli olan (KDV dahil) 1.800.000.00 TL üzerinden geçici teminatı %3'denn (KDV dahil) 54.000.00 TL dir. İhaleye girecek olan istekli-aday ihaleden önce Geçici Teminatı yatırmak zorundadır. İhaleyi alan firma 15 gün içerisinde % 6 kati teminat ve ihale sırasında belirlenecek olan aylık kira bedeli üzerinden 3 (üç) aylık kira bedeli Ek Teminatı Belediye veznesine yatırmak zorundadır. Geçici, Kati ve Ek teminatın Banka Teminat Mektubu olması halinde teminat mektubu süresiz olacaktır. Üzerine ihale yapılan alıcının vazgeçmesi halinde protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın Geçici Teminatı Belediyeye gelir kaydedilir. İhale alıcısı ihalenin kesinleşmesinin kendisine bildirilmesinden sonra yapılacak olan sözleşmeden önce kati teminat ve ek teminatı yatırmak zorundadır. Geçici teminat sözleşmenin imzalanmasından sonra iade edilir."

İHALEYİ KAZANAN FAHRİ KAYA HANGİ TAAHHÜDÜ YERİNE GETİREMEDİ?
Çankırı Belediyesi'nin açtığı toplu taşıma ihalesini kazanan yüklenici Fahri Kaya, 25 Eylül 2014 tarihinde kazandığı ihale şartlarını 4 Aralık 2014 tarihine kadar yerine getirmekle yükümlüydü. Ancak bu yükümlülük yerine getirilmedi. İşte yüklenici Fahri Kaya'nın yerine getirmesi gereken yükümlülük aynı şartnamede şöyle açıklanıyordu:

"5. 5. Hatlarda çalışacak araçlar 25 yolcu kapasiteli, ayakta yolcu dahil en fazla 50 kişi kapasiteli 15 adet halk tipi yolcu otobüsü 0 (sıfır) km ve 2014 model 33 ve üstü yolcu kapasiteli, ayaktaki yolcu dahil toplam en fazla 101 kişi kapasiteli 13 adet halk tipi büyük yolcu otobüsü, 0 (sıfır) km ve 2014 model 14 koltuk kapasiteli, 7 (yedi) adet halk tipi yolcu otobüsü, 0 (sıfır) ve 2014 model olmak şartıyla toplam 35 (otuz beş) adet halk tipi yolcu otobüsü olacaktır. Otobüs sayısındaki artışa Encümen yetkilidir. Araç sayısının ve kapasitenin artırılması firmaya tebliğ tarihinden itibaren en geç 30 gün (bir ay) içinde yerine getirilir.

Hatların denetimi, kontrolü ve diğer hizmetlerde kullanılmak üzere 0 (sıfır) km ve 2014 model dizel binek sınıfında 1 (bir) adet hizmet aracı, 1 (bir) adet 0 (sıfır) km 2014 model dizel minivan sınıfında araç ile belediye personel servis aracı kullanılmak üzere 28 kişilik 0 (sıfır) km 2014 model dizel 1 (bir) adet otobüs ihaleyi alan firma tarafından Belediye Başkanlığı emrine tahsis edilecektir."

ŞARTNAMEYİ YERİNE GETİR(E)MEYEN YÜKLENİCİ
KORUNUYOR VE DE KOLLANIYOR MU?
25 Eylül 2014 tarihinde kazandığı ihalede yükümlülüklerin yerine getir(e)meyen yüklenici Fahri Kaya'nın Çankırı Belediyesi'nce ihale öncesi 3. maddede belirtilen yükümlülüklerinin karşılığı toplamda yaklaşık 400 bin TL civarında...

İşte bu noktada sorular başlıyor:

- 4 Aralık 2014 tarihi itibariyle yüklenici tarafından yerine getirilmeyen şartlardan dolayı şartnamede belirtilen "... Üzerine ihale yapılan alıcının vazgeçmesi halinde protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın Geçici Teminatı Belediyeye gelir kaydedilir." husus bugün yerine getirilmiş midir?

- Çankırı Şoförler ve Otomobilciler Odası'nın konuyla ilgili olarak devreye girerek yüklenici Fahri Kaya'nın maddi zarara uğramaması için taşıma işine talip olduğu doğru mudur?

- Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, ihale şartnamesinde yer almamasına karşın, yüklenici Fahri Kaya'nın maddi zarara uğramaması yönünde icraatta bulunmuş mudur?

- İhale öncesi hazırlanan şartnamedeki maddeler yerine getirilmediği takdirde Çankırı Belediyesi'nin maddi zararı kaç TL olacaktır?

BİR SORU DA ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ODASI BAŞKANI
SAYIN NECATİ AKDOĞAN'A
Yaşanan gelişmelerle ilgili yaptığımız haber sonrası, haber merkezimize gelen bir okuyucu yorumunda yer alan soruları da Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Sayın Necati Akdoğan'a yöneltiyoruz. İşte o sorular:

"Sayın Vedat Beki bugün sitenizde yayınlanan sayın Necati Akdoğan'ın açıklamaları asılsız bilgiler içermektedir. Öncelikle sayın Akdoğan'ın taşınan yolcu sayısı hakkında vermiş olduğu bilgiler asılsızdır. Bu bilgiye hangi kanaldan ulaştığını keşke sorsaydınız. Ayrıca belediyenin yapmış olduğu son taşıma ihalesi tam bir fiyaskodur. Bu ihale hangi şartlar ve gizli anlaşmalar karşılığında cemiyete devredilmiştir? Cemiyetin bu işi yapmaya yetkisi var mıdır?"

ÇANKIRI'YA DOLMUŞ GELİYOR - TIKLA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
8 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler