Emeklinin feryadını duy ey Hükümet!

Emekli'nin feryadını duy ey Hükümet!

140 TL'lik zam emekliyi yoksulluk ve sefaletten kurtarır mı?

Türk Emekli-Sen Çankırı Şube Başkanı Süleyman Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada 2014 yılı için emeklilere yapılan aylık 140 TL'lik zammı eleştirdi. Yılmaz'ın basın açıklaması şöyle:
 
"Bu yıl yapılan toplu sözleşmede, malum konfederasyonun marifetiyle, 2014 yılının bütünü için emekli memur maaşlarına yalnızca taban aylık katsayısı artışıyla net 140.- TL zam yapılmasına karar verildi. 
 
Maaşa yansıyan 140.- TL’lik zam bu ülkeye yıllarını vermiş insanların emekli olduktan sonra yoksulluk ve sefalete itilmesi değilse nedir?
 
Geçtiğimiz günlerde Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı 2013 Kasım ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarına göre, bir ailenin aylık ortalama olarak gıdaya yaptığı harcama 841,26 TL; kira tutarı ise 576,65 TL’dir.
 
Emekli bir memur yalnızca gıda ve kira için toplam 1.417,- TL harcamak zorundadır. Emekli memurun ortalama emekli aylığı 1.450,- TL’dir. Emekli memurların %70’i 1.417,- TL’nin altında maaş almaktadır. Yani emekli memurun maaşı sadece gıda ve kiraya bile yetmemektedir.
 
Kasım ayı TÜFE oranı on iki aylık ortalamaya göre %7,39 artış göstermiştir. Resmi rakamlar gösteriyor ki 2014 yılında maaşlar enflasyonun altında kalacaktır. Bu gerçeği vatandaşlarımızın tüketmek zorunda olduğu mal ve hizmet fiyatlarındaki artışta görüyoruz. Son bir yıl içinde aylık harcamalarımız 172.- TL arttı ama maaşımıza bu miktarda zam yapılmadı. Yani maaşlar günden güne erimeye devam ediyor.
 
Görünen o ki, 2014’te de emekli memur maaşı enflasyon rakamlarının altında kalarak eriyip gidecektir. Memura, memur emeklisi ile dul ve yetimlere enflasyon farkının verilmemesi, açıkça maaş artışının enflasyon oranının altında kalması anlamına geliyor. Oysaki enflasyon oranının maaş artış oranının üzerinde olması halinde maaş artışına enflasyon farkının eklenmesi gerekmektedir.
 
Sözde Konfederasyon masada memurları ve emeklileri unutmuş; pazarlık süresini dahi tamamlamayarak memuru ve memur emeklilerini düşünmeyen aceleci bir imza ile memuru ve emekliyi her açıdan kazanımsız bırakmış ve memur emeklisini mağdur etmiştir. Bizleri asıl üzen ve endişeye sevk eden nokta, bir konfederasyonun emekliyi hayal kırıklığına uğratan bir rakama imza atmış olması ve bütün yasal itiraz yollarımızı kendi eliyle kapatması olmuştur.
 
Geçtiğimiz günlerde LPG’ye %12 zam yapılmış; son 1 yılda patates % 93, kuru fasulye % 46, ilaç % 25, ekmek % 13, kuru soğan % 12, beyaz peynir %11 zamlanmıştır. Hal böyleyken maaşlara bütün bir yıl için yalnızca 14.- TL/Ay zam yapılması kabul edilemez. Emekliyi çaresiz bırakmaya kimsenin hakkı yoktur.
 
Bu nedenle 2014 yılı bütçesi kesinleşmeden bu duruma çare bulunmak; memur ve memur emeklilerini en azından enflasyon farkı verilmesini sağlayacak bir düzenlemeyi TBMM’de 2014 yılı bütçesine eklemek zorunluluğu vardır.
 
İş işten geçmeden, son çıkıştan önce çare var!
 
Çare sizsiniz ey Hükümet, ey Yüce Meclis, sahip çıkın bu ülkenin aksakallarına, emektarlarına. Onların beddualarını almayın.. İflah olmazsınız..."
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler