Karaköprü Hıyarına merhaba!

Karaköprü Hıyarı'na merhaba!

Yaklaşık 30 yıldır ortada olmayan “Karaköprü hıyarı"nın tohumu tesadüfen bohçada bulundu.

8 yıl önce hayatını kaybeden merhum Fethiye Karpuzcu'nun oğlu Eren Karpuzcu, annesinin eski eşyalarını karıştırırken bir bohça içerisinde “tohum” bulur. Eren Karpuzcu, rahmetli annesinin bohçasında bulduğu tohumları 57 yaşındaki emekli arkadaşı Kadir Yavuz'a götürür. Yavuz, tohumu bir akrabasının bahçesine eker ve kısa bir süre sonra bohçadaki tohumlar ilk meyvesini vererek, uzun yıllardır ortalarda görülmeyen “Karaköprü Hıyarı” yeniden üretilmiş olur.

Emekli Kadir Yavuz (Çankırı'da bilinen adıyla 'Çevreci Kadir') son yıllarda tarımla uğraşan bir Çankırılı olarak bugünlerde başta İl Tarım Müdürlüğü olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşların adeta uğrak merkezi haline dönüştü.
 
"Karaköprü Hıyarı"nın yeniden gün yüzüne çıkması ve Çankırı'nın yerel tarım ürünü haline dönüşmesinde büyük katkısı olan Kadir Yavuz "Tesadüfler yan yana gelince atamızın, dedemizin bildiği Karaköprü Hıyarı yeniden günyüzüne çıkmış oldu. Böylesi bir olayda birazcık katkım varsa kendimi mutlu hissederim" diyor.
 
Bohçadan çıkan tohumlardan “Karaköprü Hıyarı”nın yeniden günyüzüne çıktığını aktaran Yavuz, “Elde ettiğim ürünler için ne gübre kullandım ne de ilaç. Sahip olduğum tohumları dikerken çimleneceğine ihtimal vermemiştim ama yine de diktim ve çimlenmeyi sağladım. Ardından verim alacağımı tahmin etmiyordum ama bu da gerçekleşti. Karaköprü Hıyarı, tadı ve aroması nedeniyle eskiden daha çok cacıklarda kullanılıyordu. Katkısız olması nedeniyle sofralarımızda oldukça yoğun olarak kullanılacağını düşünüyorum” dedi.
 
cankiri-karakopruhiyari-kadiryavuz-sozcu-resim-082.jpg
 
Tohumların bir kısmını İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne incelenmesi için vediğini belirten Yavuz, geriye kalanlarının da ekimini yapmak isteyen çiftçilerle paylaşabileceğini sözlerine ekledi..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
4 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler