MİT yasa teklifi Meclis'e sunuldu

MİT yasa teklifi Meclis'e sunuldu

MİT yasasında değişiklik öngören 15 maddelik değişiklik tasarısının 2 mimarından biri Çankırı milletvekili Av. İdris Şahin.

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nda köklü değişiklikler getiren teklif Meclis Başkanlığı'na sunuldu. AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin ve Niğde milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'nun imzasını taşıyan teklifin gelecek hafta Meclis'ten çıkarılması planlanıyor.

YURT DIŞINA OPERASYON YETKİSİ
TIR'ların durdurulmasıyla başlayan tartışmaların ardından, MİT'in yurtdışı operasyonlarıyla ile ilgili görev tanımı daha da netleştirilecek. Yeni düzenlemeyle MİT'e yurtdışında operasyon düzenleme yetkisi verilecek. MİT halen bu tür görevleri gizli yönetmeliklerle yürütüyor.

MİT'İN KORUMA ZIRHI KALINLAŞTIRILIYOR
Yeni düzenlemeyle MİT'in görev tanımı, iletişim altyapılarında istihbarata erişim alanı genişletiliyor, koruma zırhı kalınlaştırılıyor. "Dış güvenlik, terör ve milli güvelik konularında Bakanlar Kurulu'nun verdiği her türlü görevi yerine getirir" ilkesiyle MİT'in görev alanının genişletilmesi konusunda hükümete ucu açı yetki veriliyor. Teklifin gerekçesinde "Milli İstihbarat Teşkilatı'nın görevlerini daha etkin ve verimli yerine getirebilmesi için; devlet kurumları ile koordinasyonun sağlanması, kişi, kurum, kuruluş ve yapılarla ilişki kurabilmesi, bilgi ve belgelere ve iletişim alt yapılarına erişim sağlanabilmesi ve bunlardan istifade edebilmesi, gizlilik prensiplerine göre çalışabilmesi, MİT mensuplarının haksız ve hukuksuz iddia ve isnatlarla görevlerinin açığa çıkmasına veya engellenmesine karşı gereken tedbirlerin alınabilmesi, bunların veya istihbarat hizmetlerine katkıda bulunan kişilerin kanunlarla tanınan koruma tedbirlerinden yararlandırılması önem arz etmektedir" denildi.

MİT BELGELERİNİ KULLANANLARA AĞIR CEZALAR GELİYOR

mityasasi-ceza-sozcu-resim-01.jpg

Teklife göre bazı maddeler şöyle;

- Milli İstihbarat Teşkilatı yurtdışında operasyon yapabilecek

- MİT mensupları ve aileleri terörle mücadele kapsamında korunacak.

- MİT mensupları hakkında isimsiz, adressiz, takma adla yapılan ihbar ve şikayetler Cumhuriyet Savcıları tarafından dikkate alınmayacak.

- MİT Müsteşarı Yargıtay'da yargılanabilecek.

- MİT mensupları için aynı konuya yönelik yeniden soruşturma yapılamayacak.

- Yabancı teşkilatların kullandığı yöntemlere karşı yasal alt yapı oluşturulacak.

- Türkiye'deki tüm istihbarat kuruluşlarının başkanlarının katıldığı, üç ayda bir toplanan kurula artık MİT Müsteşarı değil Başbakan başkanlık edecek.

- Siber savunma da MİT'in görev alanına girecek ve milli siber savunma stratejisi oluşturulacak.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler