Oslo değil Erbil süreci!

Oslo değil Erbil süreci!

Ayrı devlet de yok, demokratik özerklik de...

Yenişafak gazetesinin Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi, dünkü köşesinde MİT-İmralı görüşmeleriyle başlayan yeni sürecin detaylarını yazdı, yol haritasını açıkladı. İşte Selvi'nin kaleminden mayıs ayına kadar atılacak adımlar ve görüşmelerin perde arkası:

- MİT Müsteşarı Hakan Fidan İmralı'da Öcalan'la görüşürken aynı tarihlerde MİT'ten 4-5 kişilik bir heyet Kandil'deydı. Görüşmeler Habur'un devamı olarak değerlendiriliyor. Hakan Fidan, Öcalan'la görüşmede Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine 'Ayrı devlet' konusunu sordu. Öcalan iki kez 'Ayrı devlet yok' güvencesini verdi. Diyalog Başbakan'a olduğu gibi aktarıldı. Başbakan'ın onayı üzerine Hakan Fidan, Öcalan'la ikinci kez bir araya gelip, diğer konuları görüşmeye başladı. Öcalan, 'Demokratik Özerklik'ten vazgeçtiğini açıkladı. 
 
-  İmralı - Kandil - Ankara üçgeninde üzerinde çalışılan 'Yol Haritası'na göre, PKK'nın yönetim kadrosunun Avrupa başkentlerinden birine gönderilmesi planlanıyor. Önceki süreçte 225 kişiden oluşan yönetim kadrosunun, birkaç Avrupa başkentine dağıtılması üzerinde çalışılıyordu. Şimdi ise geçiş dönemi bitene kadar sayısı 50'yi bulan Kandil'deki çelik kadronun Avrupa'ya gönderilmesi planlanıyor. Diğerlerinin Türkiye'ye dönüp siyaset yapmasının önü açılacak. 
 
- Kararların uygulamaya konulması için bir 'Barış gücü' ya da 'Gözlem gücü' oluşturulacak. 
 
- Mayıs ayına kadar anayasa ve yasalarda değişiklik planlanıyor. Genel af işlevi görecek bir yasal düzenleme üzerinde çalışılıyor. 
 
- Belirlenen takvime göre, BDP süreçte yapıcı bir rol üstlenirse 10 gün içinde Öcalan daha geniş bir heyetle görüşecek. Buna göre, 13 Ocak'ta BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak ile DTP Eş Başkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk adaya gidecek... Önceki görüşmeler Oslo'da yapılmıştı. Bu kez ise, Barzani'nin ev sahipliğinde Erbil'de yürütülecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler