Özel yetki böyle gitti

'Özel yetki' böyle gitti

Özel Yetkili Mahkemeleri kaldırıp yerine bölgesel ağır ceza mahkemelerini getiren '3. Yargı Paketi'nin görüşmeleri 23 saat 35 dakika sürdü.

Özel Yetkili Mahkemelerin de kaldırılmasını öngören '3. Yargı Paketi' Meclis Genel Kurulu'nun rekor oturumunda kabul edildi. Sadece ÖYM'lerle ilgili önerge 4 saati aşan tartışmalara neden oldu. Tekme ve yumrukların konuştuğu 26 saatlik oturumdan objektiflere ilginç kareler yansıdı...

 '3. Yargı Paketi' olarak bilinen ve Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasına ilişkin AK Parti önergesiyle genişletilen düzenleme, uzun maraton sonunda kabul edildi. Yeni düzenlemeyle ÖYM'ler kapatılırken, yerine Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri'nin kurulması hükme bağlandı. Ancak değişiklik, ÖYM'lerde devam eden davaları etkilemeyecek. Ergenekon, Balyoz, İnternet Andıcı, KCK ve 12 Eylül gibi kamuoyunun yakından takip ettiği davalar, kesin hükme bağlanıncaya kadar ÖYM'lerde görülmeye devam edecek. Düzenleme, AİHM'in Türkiye aleyhine verdiği 'adil yargılanma hakkının ihlali' kararlarının gerekçeleri dikkate alınarak hazırlandı. ÖYM'lere ilişkin mevzuatta yer alan ve 'savunma hakkının kısıtlanması' şikayetlerine konu olan bir çok uygulama  sonlandırıldı. AK Parti'nin pakete eklenen önergesiyle de şartlı tahliyesine bir yıldan az süre kalan yaklaşık 3 bin kişinin özgürlüğüne kavuşmasının yolu açıldı.
 
NELER DEĞiŞiYOR?
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül'ün onayının ardından yasalaşacak paket, özetle şu değişiklikleri beraberinde getirecek: 
 
ÖYM'LER TARİHE KARIŞIYOR: Özel yetkili mahkemeler, mevcut davaları da gördükten sonra tarihe karışacak. Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlara, artık Bölgesel Ağır Ceza Mahkemeleri bakacak. 
 
'İZİN' ŞARTI: TCK'nın 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak', 'Anayasayı ihlal', 'Hükümete karşı suç', 'Hükümete karşı silahlı isyan', 'Silahlı örgüt' gibi maddelerinde düzenlenen suçlar hakkında, Cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılacak. MİT mensupları hakkında soruşturma açılabilmesi için Başbakan izni gerekecek. 
 
'ÖZGÜRLÜKLER HAKİMİ' GELİYOR: Soruşturmalarda hakim tarafından verilmesi gerekli kararları alma, yapılan itirazları incelemek ve sadece bu işlere bakmak üzere 'özgürlükler hakimleri' görevlendirilecek.
 
GÖZALTIYA 48 SAAT SINIRI: Gözaltı süresi, zorunlu süreler hariç yakalamanın ardından itibaren 48 saati geçemeyecek.
 
GİZLİ DİNLEMEYE CEZA: Kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Hukuka aykırı ifşada 2-5 yıl arasında hapis cezası verilecek. Özel hayatın gizliliğinde de bu hükümler uygulanacak.
 
HACİZE 'ZORUNLULUK' SINIRI: Ekonomik faaliyetini bedeni çalışmasıyla sürdüren borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya, aile bireyleri için lüzumlu eşya, borçlunun haline münasip evi ve öğrenci bursları haczedilemeyecek. 
 
ELEKTRİK SUÇU 'NİTELİKLİ HIRSIZLIK'TAN ÇIKTI: Elektrik enerjisi hakkındaki suç, 'nitelikli hırsızlık' kapsamından çıkartılıyor. Suç, sıvı veya gaz halindeki enerjinin nakli, işlenmesi ve depolanmasına ait tesislerde işlenirse 15 yıla kadar hapis verilebilecek. Örgütlü suçta ceza yarı oranında artacak.
 
SORUŞTURMA GİZLİLİĞİNİ İHLALE 1-3 YIL: Soruşturmanın gizliliğini ihlal eden veya kapalı duruşma görüntülerinin gizliliğini ihlal edenler, 1-3 yıl hapis cezası alacak. 
 
TUTUKLU GAZETECİLERE TAHLİYE YOLU: 31 Aralık 2011 tarihine kadar basın yayın ya da düşünce açıklama yoluyla işlenen, üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezalarının infazı ertelenecek. Tutuklu gazetecilere tahliye yolu açılacak.
 
AÇIK CEZAEVİ YOLU: Açık ceza infaz kurumuna alınma koşulları iyileştirildi. Adalet Bakanlığı'na icra müdürü, müdür yardımcısı, icra katipliği, memur ve hizmetli kadroları için 6 bin 896 kadro ihdas edildi. Danıştay'a 40 tetkik hakimi alınacak.
 
Yargılamalar kısalacak
Tasarının kabul edilmesinin ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Meclis'te teşekkür konuşması yaptı.
 
Ergin, tasarının, iki tam gün ve kesintisiz çalışılarak yasalaşmasına katkı sunan milletvekillerine teşekkür etti. Bakan Ergin, ''Bu yasanın uzun süren yargılamaların kısaltılmasında, makul noktaya çekilmesinde önemli hizmetler vereceğine inanıyorum'' diye konuştu. Ergin, teşekkür konuşması yaparken CHP'li milletvekillerinin Genel Kurul'dan çıktığı görüldü.
 
EN 'SESSİZ' EYLEM
CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, kürsüye gelerek, 'AKP dönemi ileri demokrasi uygulamalarını anlatacağım' deyip 5 dakika 'sessizlik' eylemi yaptı. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut önce 'Sükut ikrardan gelir' dedi, konuşma bitiminde ise 'Lütfen konuşmanızı toparlayın' esprisi yaptı.
 
REKORLAR KİTABINA GİRSİN: Muhalefetin görüşmelere bir gün sonra devam edilmesi önerileri reddedildi. MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural, Meclis'in aralıksız çalışmasını önererek, 'Böylece Guinness Rekorlar Kitabı'na girilir. Hukuk için bir şey olmuyor, rekor için olur' dedi.
 
UYUYANLARI UYANDIRIN: Sabaha karşı söz alan CHP'li Dilek Akagün Yılmaz, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'a, 'Uyuyarak Genel Kurul çalışmaları olmaz. Uyuyan arkadaşlarımızı var uyarırsanız' diye seslendi.
 
EN UZUN 3'ÜNCÜ 'OTURUM' OLDU
TBMM Genel Kurulu, en uzun üçüncü mesaisini de gerçekleştirmiş oldu. Genel Kurul, pazar 14.00'te başladığı çalışmaları dün 13.35'te tamamladı. 23 saat 35 dakikalık süre Genel Kurul'un üçüncü en uzun maratonu. Birinci sırada 21. Dönem'de 'Doğal Afetlere Karşı Önlemler, Bazı Suç ve Cezaların Affı, Basın Yoluyla İşlenen Suçların Ertelenmesi, Memur Disiplin Cezası'na ilişkin kanun tasarısının görüşmeleri' var. 26 saat 40 dakika sürmüştü. İkinci sırada 25 saat 6 dakikalık 2006 yılı bütçe görüşmeleri bulunuyor.
 
10.5 kilo çay 5 kilo kahve gitti
Vekiller görüşmeler boyunca bol bol çay ve kahve içti. İktidar kulisinde 6 kilo çay ve 2.5 kilo Türk kahvesi tükendi. Muhalefette ise durum '4.5 kilo çay', '2 kilo Türk kahvesi' oldu. Yeşil çay, kekik, atom, sıcak süt ve sodaya da rağbet vardı, meyve takviyesi yapıldı. Sadece bir kuliste 480 bardak su ve 144 şişe soda da tüketildi. (kaynak: aksam.com.tr-ANKA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler