Soğuk havaların gözdesi Kokoç

Soğuk havaların gözdesi 'Kokoç'

Kuşburnu meyvesinin kurusundan hazırlanan "kokoç", zengin C vitamini içeriği ile kış mevsimine karşı ilgi görüyor.

Bayburt ve Gümüşhane yöresinde bol miktarda yetişen kuşburnunun kaynatılıp marmelat kıvamına getirildikten sonra, daire şeklinde bir kalıba dökülerek güneşte kurutulmasıyla hazırlanan ürün, yörede "kokoç" adıyla biliniyor. Yöre halkı, C vitamini açısından zengin olan kokoç'a özellikle kış mevsiminde rağbet gösteriyor. Yaz mevsiminde hazırlanan ve sonbaharla birlikte satışa sunulan kokoç'un soğuk algınlığına iyi geldiği belirtiliyor. Kuşburnunun başta böbrek, basur, egzama ve şeker hastalıkları olmak üzere bir çok hastalığa derman olduğu belirtiliyor. Serin ve karanlık ortamda uzun yıllar saklanabilen kokoç'tan hoşaf, çorba ve marmelat hazırlanabildiği bilinirken, kuru şekilde de tüketilebilen kokoç'un 7.5 ile 12.5 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunulduğu öğrenildi.

Peki ya Kokoç bulamayanlar! Üzülmeyin sizler için de bazı önerilerimiz var. İşte soğuk kış günlerinde vücudunuzu sıcak tutacak gıdalar:
 
Enerji ihtiyacı
Soğuk havalarda enerji ihtiyacını karşılayabilmek için kuru incir, kayısı, fıstık, badem, ceviz gibi yiyecekler en iyisidir. Bunların yanında tahin ve pekmez ile bal da bol enerji sağlayan sağlıklı ve iç ısıtan besinlerdir.
 
Sindirim
Kış döneminde azalan hareketsizliğe bağlı olarak sindirim, hazımsızlık ve kabızlık artıyor. Bol lifli yeşil sebzeler ile kepek ve tahıllı gıdalar sindirim kolaylığı sağlıyor.
 
C vitamini
Kış meyveleri diyince akla hemen C vitamini ve dolayısıyla mandalina, portakal, limon gibi meyveler geliyor. Unutmamalı ki C vitamini ayrıca kivi, maydanoz ve biberde de bol miktarda var. Her gün bolca yenilmeli.
 
Bağışıklık
Soğuk havalar, hareketsizlik ve salgınlar en çok bağışıklık sistemini vuruyor. Kolayca yatağa düşmemek için kırmızı et, süt ürünleri ile omega 3 zengini balığı sofradan eksik etmemek gerekiyor. Kuru baklagiller de bağşıklık sisteminin koruyucularından.
 
Sıvı tüketimi
Kış döneminde sıvı alımında da azalmalar yaşanıyor. Eksik sıvı ise hastalıklara davetiye çıkarıyor. Taze meyve sularının yanı sıra ıhlamur, ada çayı, zencefil çayı, tarçın gibi bitkisel içecekler adeta sağlık saçıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler