Son dakika... Devlet adamı Nevzat Ayaz vefat etti

Son dakika... Devlet adamı Nevzat Ayaz vefat etti

Çankırı'nın yetiştirdiği önemli devlet ve siyaset adamı Nevzat Ayaz vefat etti.

Edinilen son dakika bilgisine göre Çankırı'nın yetiştirdiği devlet adamı ve siyasetçisi Nevzat Ayaz, son bir haftadır tedavi gördüğü Acıbadem Hastanesi'nde hayata gözlerini yumdu.

Ayaz ailesinin cenaze ile ilgili yaşanan pandemi sürecinden dolayı 'devlet töreni' istemedikleri ve Merhum Nevzat Ayaz'ın naaşının yarın Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedileceği öğrenildi.

VEDAT BEKİ: ÇANKIRI ÖNEMLİ BİR DEĞERİNİ YİTİRDİ
Nevzat Ayaz'ın ölüm haberini alan Sözcü18 Genel Yayın Yönetmeni Vedat Beki; "Öncelikle ülkemiz ve sonra Çankırı önemli bir 'devlet adamı'nı kaybetti. Merhum Ayaz, siyasetçi değildi. O, ülkesine ve milletine aşık ve son yıllarda görmeyi çok arzu ettiğimiz ancak göremediğimiz nitelikleriyle önemli bir devlet adamıydı. Gerek Milli Savunma Bakanlığı gerekse Milli Eğitim Bakanlığı döneminde doğduğu ilçe Bayramören başta olmak üzere Çankırı'ya ve de hemşehrilerine gösterdiği sevgi, ilgi ve alaka hafızalardan kolay kolay silinmeyecektir. Doğduğu ev ile ilgili olarak bir görüşmemizde 'Burasını müze haline dönüştürmeyi planlıyoruz. Gerekli çalışmalara başladık. Bu konuyla ilgili olarak ne gerekiyorsa yerine getirilecek. İçinde bulunduğumuz bu evin gelecek kuşaklara aktarılmasını, benim de gerek kamu hizmetim döneminde gerekse siyasi hayatımda verdiğim hizmetlerde şahsıma verilen madalya ve beratların da sergilenmesini sağlayacağım' demişti. Ayaz ailesine taziyelerimi sunarken merhum Nevzat Ayaz'a da Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.

nevzat-ayaz-bayramoren-dogdugu-ev-cankiri-resim-012.jpg

Nevzat Ayaz'ın Bayramören ilçesinde dünyaya geldiği baba ocağı ev...

Ayrıntılar geliyor...

NEVZAT AYAZ KİMDİR?
Nevzat Ayaz, 1930 yılında Çankırı’nın Kurşunlu İlçesi Bayramören Nahiyesinde dünyaya geldi. Babası polis memuru İsmail Bey’dir. Nevzat Ayaz’ın çocukluğu babasının görevi sebebiyle, yedi yaşına kadar Ankara’da geçti. Ancak 1937 yılında, annesi ve ablasıyla birlikte Bayramören’e geri dönmek zorunda kaldı. Nedeni, babasının meslekte şehit düşmesidir. Bu gelecek yıllarda, onun meslek seçimini de belirledi. İlkokulu Bayramören Nahiyesinde bitirdikten sonra bir sene polis dayısının, sonra da ablasının yanında kalarak ortaokulu Ankara’da okudu. Ardından lise tahsilini Polis kolejinde yapmıştır. Her yıl, polis kolejini pekiyi dereceyle bitiren üç kişi, mülkiye ve hukuk fakültesine gönderiliyordu. Bu haktan yararlanarak emniyet burslusu olarak hukuk fakültesine girdi. Ankara ÜniversitesiHukuk Fakültesinden 1954 yılında mezun oldu. 

Nevzat Ayaz, mezun olduktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nde komiser muavini olarak göreve başladı. Polis Enstitüsü Yüksek Uzmanlık Kursu'na katıldı. 3. ve 4. Şube Müdürlüklerinde Komiser Muavini ve Komiser olarak görev aldı. Askerliğini İstanbul İstihkâm okulunda yedek subay olarak yaptıktan sonra da yine bu görevine devam etti. 1956 yılında Ankara Emniyet Müdürlüğü 1. Şube Müdürlüğü'nde Komiser ve Baş komiser olarak çalıştı.

1959 Yılına kadar Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde komiserlik, baş komiserlik görevinde çalıştıktan sonra, 1959 yılında Sinop’a Emniyet Müdürü oldu. 27 Mayıs 1960 İhtilali’ni Sinop'ta Emniyet müdürü olarak karşıladı. Aynı yılın eylül ayında, ihtilalden sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’ne 4. Şube Müdür Muavini olarak döndü. 1961 yılında da 4. Şube Müdürü olarak devam eti.

1966 Yılında Emniyet Genel Müdürlüğü 1. Daire Başkanlığına ve 1969 yılında da Emniyet Genel Müdür Muavinliğine atandı. 1971-1972 senelerinde Balıkesir Emniyet Müdürü olarak görev aldı. 1972 yıla yeniden Emniyet Genel Müdür Muavinliğine getirildi.

nevzat-ayaz-istanbul-valisi-resim-012.jpg

17 Ağustos 1975 tarihinde Zonguldak’a vali olarak atandı. 1979 yılı sonuna kadar Zonguldak’ta görev yaptıktan sonra 4 Aralık 1979 tarihinde İstanbul Valisi olarak görevlendirildi. 1988 yılına kadar İstanbul’da vali olarak görev yaptı.

18 Ocak 1988 tarihinde İzmir valisi olarak atandı. 1990 yılında emekli olarak İstanbul’a yerleşti. Burada bir buçuk yıl kadar hukuk bürosu açarak işletti.

1991 Yılının Ekim ayında Doğruyol Partisi’nden Çankırı Milletvekili adayı oldu ve 19. Dönem Çankırı Milletvekili seçildi. Süleyman Demirel kabinesinde, Milli Savunma Bakanı oldu. Milli Savunma Bakanı görevine 1993 yılı sonuna kadar devam etti. Tansu Çiller’in Başbakanlığı döneminde Milli Eğitim Bakanı oldu. İki sene de Milli Eğitim Bakanlığı yaptı. 1995 yılında seçimlere girmeyerek politikayı bıraktı.

bayramoren-ziyaret-nevzat-ayaz-resim-012.jpg

Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan yardımcılığı görevi yapmakla birlikte Çankırı Eğitim-Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'nın kuruculuğunu ve uzun yıllar da başkanlığını yaptı.

Merhum Nevzat Ayaz, evli ve 2 çocuk babasıydı.

nevzat-ayaz-vedat-beki-resim-012.jpg

NEVZAT AYAZ'IN ÖLÜM HABERİ SONRASI HABER MERKEZİMİZE ULAŞAN MESAJLAR

EŞREF HARMANDAR: Ülkemiz tabi ki Çankırımız yeri doldurulamayacak bir değerini kaybetti. Biz dostları bir babamızı-abimizi kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun.

KAPTAN MUSTAFA CAN: Başkanı olduğum Çankırı Eğitim-Kültür ve Yardımlaşma Vakfı'mızın kurucusu, daimi mütevelli heyet üyesi ve de ülkemize gerek bürokrat gerekse siyasetçi olarak verdiği hizmetlerle 'unutulmayacak' isimler arasında yer eden değerli büyüğümüzü kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyim. Başta ailesi ve sevenleri olmak üzere Çankırı'mızın başı sağ olsun.

TUNCER ÖZVAR: Türk milleti ve biz Çankırılılar bir devlet adamını kaybettik. Bir tarih tarihe mâloldu... Hepimizin başı sağolsun...

EROL ORTAKAYA: Allah rahmet eyesin. Ülkemiz de Çankırı'mız da yeri zor doldurulur bir evladını kaybetti. Mekanı Cennet olsun.

baskan-esen-nevzat-ayaz-taziye-resim-012.jpg

NURETTİN DOĞAN: Başımız sağolsun. İstanbul ve İzmir eski valisi, Milli Savunma ve Milli Eğitim eski Bakanlarımızdan çok kıymetli hemşehrimiz, değerli büyüğümüz Nevzat Ayaz'ı kaybettik. Allah'tan rahmet, ailesine, camiamıza ve tüm sevenlerine ecir ve sabırlar diliyorum.

İLKER KARATAŞ: Önemli ve saygın devlet adamı Sayın Nevzat Ayaz hakkın rahmetine kavuşmuştur. Allah gani gani rahmet eylesin hepimizin başı sağ olsun. Hakkında o kadar çok güzel yazılacak, söylenecek söz var ki... Ama sözün bittiği yerdeyiz... Allah hepimize 90 yıllık saygın bir ömür nasip etsin...

ÖMER LÜTFİ ÖZENÇ: Bizzat kendisinden dinlediğim bir anektod: Tansu Çiller’in Başbakan, Nevzat beyin Milli Eğitim Bakanı olduğu dönemde Başbakan Nevzat beye; “Hep Çankırı’ya hizmet ettiğinizi söylüyorlar, neden diğer vilayetlere eşit davranmıyorsun” diyor. Nevzat bey cevaben; “Çankırı bu güne kadar hep verdi ama hiç almadı. Devletin, Çankırılı’ya olan borcunu ödüyorum” demiş. Çankırı Vakfı'nın kuruluşunda ve vakıf faaliyetlerinin icra edilmesi sırasında aktif rol oynamıştır.  Çankırı’ya üniversite kurulabilmesi için Çankırı Üniversitesi Vakfı'nı kurdu. Bu vakıf, üniversitenin tefrişatı ve öğretim üyelerinin Ankara’dan ulaşımını sağlamak için araçlar tahsis etmek gibi katkılar sağladı. Karatekin Üniversitesi'nin kuruluşunda değerli katkılar vermiştir. Ben Çankırı Dernekleri Federasyonu'nun kurucu başkanıyım. Federasyonun kuruluşu sırasında çok zorluklarla karşılaştım. Federasyonun kuruluşunda karşılaştığımız bu zorlukların aşılmasında Nevzat Ayaz büyüğümün çok desteğini gördüm. Federasyona olumlu bakılmasına vesile oldu. Nur içinde yatsın.

ÖMER FARUK ERYILMAZ: Iyi ve güzel insanlar çok sık gelmiyorlar dünyaya. Nevzat Ayaz ender gelenlerden birisiydi. Örnek insan, örnek hemşehri, örnek siyasetçi ve en önemlisi örnek devlet adamıydı. Başta Bayramören, Kurşunlu ve Çankırı olmak üzere tüm ülkede dokunmadığı insan yoktu. Hepimizin başı sağolsun. Işıklar içinde yatsın.

NEJAT GAMZELİ: Çankırı insanı büyük bir devlet adamını kaybetti. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığı süresince Çankırı'ya yaptığı hizmetleri unutmak mümkün değil. Kişi olarak sahip olduğu değerler ile birlikte doğduğu topraklara hizmet konusunda her türlü fedakarlığı yapmış güzel bir insanı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyim. Başta ailesi olmak üzere yakınlarına taziyelerimi sunuyorum. Hepimizin başı sağolsun...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
15 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler