Tarihi Karataş Hamamı restore ediliyor

Tarihi Karataş Hamamı restore ediliyor

Çankırı Ali Bey Mahallesinde bulunan Ali Bey Camisi

bitişiğindeki Karataş Hamamı restore çalışmaları devam ediyor. Restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından hamamın tekrar eski işlevi üzerinden işletmeye açılması bekleniyor.

25 YILDIR KULLANILMAYAN HAMAM RESTORE EDİLİYOR
Çankırı Ali Bey mahallesinde bulunan Ali Bey Camisi bitişiğindeki Karataş Hamamı restore çalışmaları devam ediyor. Restorasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından hamamın tekrar eski işlevi üzerinden işletmeye açılması bekleniyor.

Yaklaşık 25 yıldır kullanılmayan Karataş Hamamı Çankırı Belediyesi tarafından Çankırı’da hamam kültürünün tekrar yerleşmesi için restore edilecek yerler arasına alınmıştı. Gerekli alt yapı çalışmalarının tamamlanmasının ardından yaklaşık bir ay önce hamamın restore çalışmalarına başlandı.

Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen hamamın, 1609 yılında yapılan Ali Bey Camisi bitişiğinde olmasından ötürü cami ile beraber aynı dönemde yapıldığı düşünülmekte.

Karataş Hamamının restore çalışmalarının tamamlanmasının ardından hamam olarak işletilmesi için ihaleye çıkartılacağı öğrenildi..

Hamamın tarihi özellikleri ise şöyle:
Osmanlı hamam mimarisinde çifte hamam plan tipine uygun bir yapı. Kadınlar ve erkekler bölümünden meydana gelmekte. Soğukluk, sıcaklık ve halvet bölümlerinden oluşmakta. Yuvarlak kemerli bir kapıdan soğukluğa geçilmekte. Soğukluk bölümünün üzeri merkezi kubbe ve yanlarda da yarım kubbelerle örtülüdür. Sıcaklık bölümü de Türk üçgenleri ile geçilen merkezi bir kubbe ile örtülüdür. Sıcaklığın dört köşesine de kubbeli halvetler yerleştirilmiştir. Hamamdaki kubbelerin hepsi sekizgen kasnaklar üzerine oturtulmuştur. Kadınlar bölümü de aynı plan düzeninde.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler