Ahilik kültürü masaya yatırıldı

Ahilik kültürü masaya yatırıldı

Ahilik Haftası yaren kutlamaları çerçevesinde

dün 100. Yıl Kültür Merkezi’nde "Ahilik teşkilatı ve ahi ahlakı" konulu bir oturum yapıldı.

Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş’ın başkanlık ettiği oturuma Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Arıcı, Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Torlak, KUZKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Şen ve Sanayici-TOBB Kadın Girişimciler Kurul Başkanı Aynur Bektaş konuşmacı olarak katıldılar.

Karatekin gazetesindeki habere göre, oturumun ilk konuşmacısı olan Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadir Arıcı, “Çankırı’nın kalkınmasında yaran kültürünün katkısı mümkün müdür?” konulu konuşmasında ahiliğin Anadolu’da insan davranışlarını biçimlendiren bir teşkilat olduğunu söyledi. Avrupa ve Orta Asya’da esnaf teşkilatlarının varlığından söz eden Arıcı, aralarındaki farkın ruh olduğunu dile getirdi.

Ahiliğin esnaf teşkilatlanması olarak bilindiğini, ancak aslında tüketicilerden oluşan bir teşkilat olduğunu söyleyen Arıcı, Anadolu’da Moğol istilasına karşı koyan en ciddi sivil toplum kuruluşlarından birinin ahi teşkilatları olduğunu kaydetti.

YAREN, TOPLUM ADAMI OLMA EĞİTİMİDİR
Konuşmasında yaren toplantılarına da değinen Arıcı, yaranın nostaljik gece toplantılarından ziyade toplum adamı olma eğitimlerinin yapıldığı müesseseler olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Yarende yapılan çok ciddi şakalar var ama buna farklı bir gözle bakmak gerekiyor. Bugün iki genç yolda yürürken birbirilerine omuz atmaları nedeniyle kavga ediyorlar. Yarende bu şakalar ve oyunların arka planında sabır vardır, toplum adamı olmak vardır. Bu anlamda yaren oyunlarının arka planını iyi bilmek gerekir. Anadolu insanını araştıran araştırmacılar, Anadolu’da yaşayanların davranış biçimlerini bilmeleri için öncelikle ahi teşkilatlanmalarını araştırırlar. Çünkü ahi teşkilatları toplumların davranış biçimlerini de yansıtır.

Arıcı’nın konuşmasının ardından Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Torlak “Pazarlama ve Ahlak: Paradoks mu, çıkış yolu mu?” konulu konuşmasını yaptı.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüseyin Şen de, ajansın genel yapısı, işlevi ve amacı hakkında bilgi verdi.

Oturumun son konuşmacısı TOBB Kadın Girişimciler Kurul Başkanı ve Sanayici Aynur Bektaş da özellikle kadın girişimcilerin sayılarının azlığından söz ederek, kadınları iş hayatına atılmalarını önerdi.

Oturumun sonunda Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Şaban Küçükgümrah bir konuşma yaparak katılımcılara teşekkür plaketi verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler