Ömer Lütfi KANBUROĞLU

Ömer Lütfi KANBUROĞLU

Allah seni muhasebeci yapsın e mi!

Bugünlerde en geçerli beddua bu “Allah seni muhasebeci yapsın, sürüm sürün sürün e mi!”…

Muhasebeci ve mali müşavirlerin 13 Haziran 2012, Çarşamba günü bürolarını gün boyu kapatarak saat 11:00'da Ankara SMMM Odası önünde toplanıp Maliye Bakanlığı'na yürüyeceklerini öğrendiğimde “ne oluyor” diye merak ettim.
 
Konuyu araştırmak için meslek mensuplarıyla konuştuğumda, hani derler ya “bir dokun, bin ah işit”  ne bini, binbeşyüz şikâyet dinledim ve konu çok teknik olduğu, ayrıca benim de mesleğim olmadığı için aslına bakarsanız çoğunu da anlamadım.
 
Ama anladığım bir şey var, muhasebeci ve mali müşavirler sıkıntıda, birçoğu bu mesleği seçtiği için canlarından bezmiş; tek farkla Yeminli Mali Müşavirler hariç; anladığım kadarı ile onların işi tıkırında.
 
En büyük sıkıntı Maliye Bakanlığı’nın çıkardığı kanun ve tebliğlerin muhatabı mükellefler olmasına rağmen bütün istenilenlerin ek ücret alınmadan Mali Müşavirlerin sırtına angarya olarak yüklenmesi.
 
Müşavirler defter tutma ücretlerinde zaten tahsilât sorunu yaşadıklarını, Maliye Bakanlığının her gün yeni bir mevzuat değişikliği ile içinden çıkılamaz hale gelen mesleklerinin iyice angarya haline geldiğini belirttiler. Bakanlığın kendilerini “bedava iş gücü olarak”kullandığını, ücretlerini tahsil edemedikleri mükelleflerinin bile KDV ve Gelir Vergisini ödediklerini söylediler.
 
Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası üyeleri, ‘mükellef bilgileri bildirimi’ adı altında yeni bir bildirge zorunluluğu getiren uygulamayı da protesto ediyorlar.
 
Vergi idaresince, serbest muhasebeci ve mali müşavirlerden talep edilen ‘Mükellef Bilgileri Bildirimi’ formunun yasal dayanağı olmadığını söyleyen muhasebeciler, “İstenen bilgilerin birçoğu diğer beyan ve bildirimlerde bulunmasına rağmen yeni bir bildiri ile ayrıca istemek keyfilikten başka bir şey değildir” dediler.
 
Yeni uygulama kapsamında muhasebeci ve mali müşavirlere ‘mükelleflerden 100 TL para alınız’ deniliyor. Oysa kendi ücretini bile tahsil etmekte zorluk çeken muhasebeci ve mali müşavirler bu paranın tahsilinin şüpheli olmasına rağmen bin 170 lira ceza ile tehdit ediliyor. Kurumların muhasebeci ve mali müşavirlerin bilgisine ihtiyaç duymasını önemsediklerini ancak muhasebeci ve mali müşavirlere mart, nisan, mayıs aylarında hazırladıkları onlarca beyan ve bildirimin yanında bir de mükellef bilgi bildiriminin yüklenmesinin artık meslek mensuplarının sabrını taşırdığını ifade ettiler.
 
Ayrıca her ay Muhtasar Beyanname ekinde sayısı yüzleri geçen stopaj yapılan fatura, müstahsil makbuzu, gider makbuzu, serbest meslek makbuzu bilgileri istenmesinin muhasebeci ve mali müşavirlere yüklenen bir angarya olarak görülmekte.
 
Muhasebe ücreti işletme defterinin 2008 yılında 65 TL, 2012 yılında 72 TL ile artış oranın yüzde 11 olduğunu belirten meslek mensupları, asgari ücretin 2008 yılında 608 TL, 2012 yılında ise 940 TL olduğunu belirterek artış oranının yüzde 55 olduğunu örnek vererek kendi ücretlerinin aynı oranda artmadığından şikâyet ediyorlar.
 
Muhasebeci ve Mali Müşavirler ilgilileri VUK 148. ve 149. maddelerine dayanılarak keyfi bilgi istenmesine ve mükerrer 355. maddeye dayanılarak ceza yazılmasına son vermeye davet ediyor.
 
Kesin mizan, ba, bs formları ve her yıl noterlerin yapması gereken defter bilgi bildirimlerinin de kendi başlarına yıkıldığı söyleyerek, mesleğin giderek “angarya” haline geldiğinden şikâyet ettiler.
 
Muhasebeci ve Mali Müşavirler “Üstelik bütün mali işlerini takip ettiğimiz kurumlar bazında mesleki saygınlığımız da yok, bizi takipçi olarak görüyorlar. Hiç bir şekilde yetki verilmediği halde cezai sorumlulukların da muhatabı biz oluyoruz. Yapmak zorunda olduğumuz her işin bir süresi var ve yapmazsak ağır cezalarla karşı karşıya kalıyoruz” dediler.
 
Hatta bazıları, mükelleflerinden ücret tahsilinde yaşadıkları zorlukları dile getirerek, Muhasebeci ve Mali Müşavirlerin ücret tahsilâtının da yasal yaptırımlarla belirlenerek kolaylaştırılmasını istediler.
 
Meslek mensupları bütün bu sıkıntılarını dile getirmek, kamuoyunun dikkatini çekmek için ülke çapında protesto kararı aldıklarını belirterek Maliye Bakanlığı’nın 88.000 meslek mensubunu kendi memuru gibi kullanmasını, her gün keyfe keder bir uygulama çıkararak muhasebeci ve mali müşavirlere dayatmasını protesto etmek amacıyla 13 HAZİRAN 2012, ÇARŞAMBA günü büroları gün boyu kapatarak saat 11:00'da Ankara SMMM Odası önünde toplanıp Maliye Bakanlığı'na yürüyeceklerini belirttiler.
 
Umarım, sıkıntılarını dinleyen ve daha da önemlisi çözen biri olur.
 
Kalın sağlıcakla,

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.