Ömer Lütfi KANBUROĞLU

Ömer Lütfi KANBUROĞLU

'Başarı'nın kriteri nedir?

Başarı, bir eylemin belirli süre içinde gerçekleştirilmesidir; aynı zamanda bir hedefi gerçekleştirmek veya bir hedefe ulaşmak anlamında da kullanılmaktadır.

Başarmanın kriterleri iyi ya da kötü kavramlarının sorgulamasını da beraberinde getirir. Örneğin, intihar etmeyi “başarmak” hiçbir toplumda hoş karşılanmaz ve iyi bir şey değildir veya bir otomobilin direksiyonuna geçerek son sürat duvara toslamayı “başarmak” bir akıl hastalığı tezahürü olabilir.

Mesela, büyük bir soygun ile insanları dolandırıp paralarını alıp kaçmak kimilerine göre bir “başarı” öyküsü olabilir ama bu dünyanın her yerinde hırsızlıktır.

Bankalardan milyonlarca dolar kredi alarak göstermelik tesisler kurup, aldığınız krediyi harcayarak haramzade hayatı sürmek, dışarıdan bakıldığında bir “başarı” öyküsü olarak gözükebilir ama bu resmen dolandırıcılıktır.

İnsanlara sürekli yalan söyleyerek, kandırıp aslında söylediğinizin tam tersini yapmak ve bunu adet haline getirmek “başarı” gibi gözüküyor olabilir ama bu da yalancılıktır.

Dinin hükümlerini yerine getiriyor gibi yaparak, şahsi çıkarlarınız için en büyük dindar gözüküp tam tersi bir hayat sürmek “başarılı” bir mümin gibi görünmenizi sağlayabilir ama aslında dünyanın en büyük günahkârı ve deccal olduğunuzun tescilidir.

Politikacıların yıllarca uçuyoruz, kaçıyoruz, bizden büyük yok diye palavra sıkıp halkın gözünü boyayarak seçim kazanması bir “başarı” öyküsü gibi gözükebilir ama sonuç itibarı ile “yalancının mumu yatsıya kadar yanar” diye güzel bir atasözümüz var ve boşuna söylenmemiştir...

Saati sürekli geri alarak 'yatsı vakti'ni öteleyebilirsiniz ama güneşin doğuşunu asla engelleyemezsiniz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.