Çankırı Doğa Turizmi Master Planı

Genel anlamda Master (Ana Plan) Plan: Uzun vadede gelişme şeklini gösteren plandır. Bu bağlamda  Çankırı’'da Doğa Koruma ve Milli Parklar IX.Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan “"Çankırı  Doğa Turizmi Master Planı”" ile ilgili bir toplantı gerçekleştirilmiş, gerçekleşmesi için de on yıl gibi çok uzun bir süre hedeflenmiştir. Sade vatandaş da zannedecek ki ‘’on yıl sonra Çankırı’'da doğa turizmi canlanacak’’! Acaba?
 
Hayır, teknik terimlere boğularak yapılan bir toplantı. Derler ya dostlar alışverişte görsün. Master plan bazı aşamalardan geçer. Önce tespitler, vizyon ve avam proje. Sonra geçici ve arkasından kesin planlama. Bunlar bittikten ve ilgili bakanlıktan onayı alıp projenin karşılığı bütçeye konur. İhalesi yapılır. Geçici ve kesin kabullerin ardından amaca ulaşılmış olur. İşin bu safhaya gelmesi için hedeflenen tarih 2023’'tür. Malum 2023 sendromu var ya?
 
Çankırı’'da bu tür çalışma önceden hiç yapılmayan bir çalışma değil. Tam aksine bilim adamlarının, araştırmacıların bir arada gerçekleştirdiği çalıştayda Çankırı turizmi eni konu tartışılmış ve bildirilerde kitap haline getirilmiştir. Teorik bazda yapılması gerekenler önceden yapılmıştır. İşin pratağe uygulanabilirliğinin analizi ve uygulaması gerekirken sil baştan gene başa dönülmüş ve Çankırı on yıl gibi uzun bir süre doğa turizmini rafa kaldırmak gerçeği ile karşı karşıya gelmiştir. Özetle en az on yıl Çankırı için doğa  turizm hayaldir, sonrası ise hiç de garanti değildir.
 
Malum seçim dönemine girildi. Türkiye ortalamasının çok altında devlet yatırımı alan Çankırı’'ya bir şeyler yapmak gerekir. Hiç olmazsa büro çalışması, çok az da saha çalışması olan master planla ‘’bakın gelecek on yıl da neler yapılacak! Mesajı verilmek istenmiştir. Günaydın, gözümüz aydın.
 
IX. Bölge Şube müdürü 113 yeri görüp etüd yapmış ve kitap bastırıp dağıtmış! Sanırım bize de ulaşır. Gelecekte yayınlayacağımız kitaplara kaynak olur?
 
Yıllardır kent merkezinin genel bir tuvaleti yoktu. Sürekli gündeme getirilerek belediye genel bir tuvalet yaptı.
 
Yeterli mi?
 
70 bin nüfuslu bir yerleşim yeri için hayır. Önce merkez ve ilçelerde bu sorunu çözün. Yol levhalarını, mesafe levhalarını standartlara uygun gerçekleştirin. Yönlendirici kent içi panolar ve haritalar yapın. Ham yol açmakla iş bitmiyor. Yolların alt ve üst yapısını ilkellikten çıkarın. Kent merkezinde turizm bürosu açın, turizm rehberi yetiştirin. 
 
Yıllardır daha tuz mağarasının maden statüsünü çözümleyemeyenler acaba bu işleri nasıl çözümleyecekler dersiniz?
 
Çankırı’'da turizm yoktur. Olması için de çaba yoktur. Hiç kimse gelmesin daha iyi mantığı ile daha çok master planlar yapar, ancak uygulayamayız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum