Çankırılı milli boksörümüz; Erdem Akbaşoğlu

ERDEM Akbaşoğlu Çankırı'da 70'li yılların başında patlama yapan 'boks' sporundaki başarılarımızın mimarlarından biri idi...

O dönem 48 kilo Milli boksörümüz olan Çankırı Lisesi öğrencisi Arif Doğru'nun kazandığı Balkan Şampiyonluğu Çankırı'ya müthiş bir sevinç yaşatmış ve bu başarıyı kutlamak için Çankırı’da okullar bir gün tatil edilmişti...

cankiri-lisesi-arif-dogru-balkan-sampiyonu-resim-02.jpg

Boksta "Çankırı" ismi Türkiye'de yankılanıyordu...

Boks dalında Çankırı bölgesinin gösterdiği büyük gelişme ve beraberindeki başarıların arkasındaki kahramanlarından olan Çankırı Lisesi Beden Eğitimi öğretmenleri Necla Erkut ve Ömer Bakırcı idi...

Rahmetli Erdem Akbaşoğlu oturdukları Aksu Mahallesinde ve Çankırı'daki çevresi tarafından "Erol" ismiyle bilinirdi. Beden Eğitimi öğretmeni Ömer Bakırcı’nın teşvikiyle başladığı boksta ilk olarak Çankırıspor takımında yer aldıktan sonra; Fenerbahçe ve Galatasaray kulüplerinin de formasını giydi.

Erdem Akbaşoğlu lise yıllarında bokstan önce grekoromen güreş, jimnastik ve halter sporlarında da başarı göstererek birincilik madalyaları aldı. 71 kg'da dövüşen Erdem Akbaşoğlu ringlerin nakavt kralıydı ve bitirici vuruşunu çok sert sol yumruğuyla yapıyordu.

Burdur Topçu Birliği'nde askerken Silahlı Kuvvetler boks takımına çağrılarak askerlik yıllarında da Kara Gücü formasıyla boks yaptı.

Babası genç yaşta vefat eden Erdem Akbaşoğlu, yurt dışından gelen teklifleri annesini düşünerek kabul etmedi. Askerlik dönüşü polis memuru olarak Ankara’da memuriyete başladı.

erdem-akbasoglu-metin-yilmaz-arsivi-cankiri-sozcu18-resim-02.jpg

Erdem Akbaşoğlu, en son formasını giydiği Emniyet Spor'da Türkiye Şampiyonu ve 50. Yıl Uluslararası Turnuvası birincisi olarak şeref kürsüsüne çıktı.

Yaşadığı talihsiz bir olay neticesi 1977 yılında cezaevine giren Akbaşoğlu, tahliyesi sonrası eski milli boksörlerimizden Kemal Sonunur’un yardımıyla hükümlü kadrosundan Keçiören Belediyesi'nde işe girdi.

Keçiören Belediyesi’nde Gecekondu ve Sosyal Konutlar Müdürü olarak göreve başladığım 1994’te "Gel birlikte çalışalım" teklifimi mutlulukla kabul etti. İki yıl birlikte güzel mesaimiz oldu. Üç yılın sonunda bazı alışkanlıklarından dolayı önce içine, sonra da evine kapanan Erdem abi maalesef işini de kaybetti! Çevresiyle iletişimini tamamen keserek, ikamet ettiği Ankara Keçiören Aktepe’den Karabük’e taşındı...

1951 doğumlu Erdem Akbaşoğlu’nun 7 Nisan 2010’da Karabük'te vefat ettiğini öğrendim. Ruhu şad olsun...

erdem-akbasoglu-metin-yilmaz-arsivi-cankiri-sozcu18-resim-01.jpg

Çankırı Gençlik ve Spor İl Müdürümüz Sadık Ak beye bu yazı vesilesiyle seslenmek isterim:

Çankırılı Milli sporcularımız için mutlaka bir vefa gecesi düzenlenmeli ve bu yıldız sporcularımızın ailelerinin de geceye katılımı sağlanmalıdır.

Uluslararası şampiyonalarda Ay yıldızlı bayrağımızı İstiklal marşımız eşliğinde göndere çektiren ve bugün aramızda olmayan şampiyonlarımızı rahmet ve şükranla anıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum