Dünya liderleri İstiklal'deki patlamayı kınadı

Dünya liderleri İstiklal'deki patlamayı kınadı

İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin hayatını kaybettiği 81 kişinin yaralandığı saldırıyı dünya liderleri de kınadı. Liderlerden "Türk halkının yanındayız" mesajları geldi.

Taksim İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamada 6 kişi hayatını kaybetti, 81 kişi de yaralandı. Türkiye'yi sarsan patlamanın ardından birçok ülke ve lider taziyelerini iletti.

İstiklal Caddesi'nde yaşanan patlamayla ilgili hangi lider ne dedi?

AZERBAYCAN

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev mesajında, "Azerbaycan halkı adına kardeş Türkiye halkına en derin taziyelerimi sunuyor, yaralılara şifa diliyorum” ifadelerini kullandı.

KKTC

Patlamada hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar dileYEN KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye'nin huzur ve istikrarını hedef alan tüm hain saldırıları lanetledi.

FRANSA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya paylaşımında "Ülkemiz için çok sembolik bir günde, yani 13 Kasım 2015'te kaybettiğimiz kurbanları düşünürken, Türk halkı kendi kalbi olan İstanbul'da bir saldırıyla sarsıldı. Türklere: Acınızı paylaşıyoruz. Terörizme karşı mücadelede yanınızdayız." dedi.

HOLLANDA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Twitter mesajında "İstanbul İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlama nedeniyle derin bir şok ve üzüntü içindeyiz. Sevdiklerini kaybeden herkese en derin taziyelerimizi sunuyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz." Dedi.

UKRAYNA

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky'den Taksim'deki patlama için Türkçe taziye mesajı
Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky, Twitter hesabından Türkçe bir paylaşım yaparak Taksim'deki patlamayla ilgili "Çok sayıda can kaybı ve yaralı olduğu haberini derin üzüntüyle öğrendim... Dost Türk halkının acısı bizim acımızdır" dedi.

İTALYA

İtalya Başbakanı Giorgini Meloni de yayınladığı mesajda "İstanbul'dan gelen görüntüler korkunç; masum vatandaşların maruz kaldığı saldırı ve ölümleri nedeniyle Türkiye'ye en derin taziyelerimizi iletmek istiyorum.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a İstanbul'daki patlama nedeniyle taziyelerini iletti.

Steinmeier mesajında, işlek olan İstanbul'un ortasında meydana gelen patlama haberinden dolayı sarsıldığını belirterek, "Düşüncelerim kurbanlarla ve onların yakınlarıyla. Tüm yaralılara geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Bu şok anında Almanlar olarak İstanbulluların ve Türk halkının yanındayız." ifadelerini kullandI.

YUNANİSTAN

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakelaropulu, İstanbul’daki patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı.

Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Kişisel olarak ve Yunan halkı adına, kurbanların ailelerine en derinden taziyelerimi iletiyorum ve yaralananlar için de acil şifa diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis da İstanbul'daki patlamada hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı. Twitter'da yaptığı paylaşımda, patlama nedeniyle duyduğu üzüntüyü dile getiren Miçotakis, saldırıda yaralananlar için acil şifa diledi.

Miçotakis mesajında, "Kurbanların ailelerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk halkına en samimi taziyelerimi iletiyorum. Yunanistan her tür terörizmi kesin bir şekilde kınıyor." ifadelerine yer verdi.

POLONYA

Polonya Dışişleri Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "İstanbul'da meydana gelen patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Düşüncelerimiz ve dualarımız yaralılar ve aileleriyle. Türkiye'deki yetkilileri ve vatandaşları dayanışma içinde olduğumuz konusunda temin etmek isteriz." ifadeleri yer aldı.

ÜRDÜN

Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali yaptığı yazılı açıklamada, "Taksim'de meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler adına kardeş Türkiye halkına başsağlığı, yaralılara da acil şifa diliyoruz." ifadelerini kullandı.

Patlamanın, masum insanların hayatını kaybetmesine neden olan korkakça bir terör eylemi olarak nitelendirildiği açıklamada, terörün ortak düşman olduğu vurgulandı.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da Taksim'de meydana gelen "terör saldırısının" en şiddetli şekilde kınandığı belirtildi.

Suudi Arabistan'ın, bu korkak eylem karşısında Türkiye'nin yanında olduğu kaydedilen açıklamada, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu.

MISIR

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakanlık Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd, Taksim İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamayı kınadı.

Ebu Zeyd, "Mısır'ın dost Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti'ne en içten başsağlığı dileklerini ileterek, yaralılara acil şifa" temennisinde bulundu.

Ülkesinin, nedeni ne olursa olsun terör ve şiddetin her türlüsünü reddettiğini vurgulayan Ebu Zeyd, tüm dünyanın bu çirkin suçla mücadelede dayanışma içerisinde olması ve terörün maddi manevi her türlü kaynağının kurutulması çağrısında bulundu.

AB ve NATO
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, İstanbul'dan dehşet verici haberler aldıklarını belirtti.

İstiklal Caddesi'ndeki patlamada hayatını kaybedenler dolayısıyla başsağlığı dileklerini ileten Michel, üzüntü verici bu zamanda Türk halkının yanında olduklarını ifade etti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de İstanbul'dan şoke edici görüntüler geldiğini belirterek, Türk halkına ve patlamadan etkilenenlere başsağlığı dilediğini bildirdi.

Stoltenberg, "NATO, müttefikimiz Türkiye ile dayanışma içindedir." ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği Komisyonu Komşuluk ve Genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ise, resmi Twitter hesabından İstanbul'daki patlama hakkında yaptığı paylaşımda "İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamanın ardından bu zor dönemde Türk halkının yanındayız. Sevdiklerini kaybedenlere en içten taziyelerimi sunuyorum. Yaralılara acil şifalar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Yakınlarını kaybedenlere başsağlığı dilediğini aktaran Varhelyi, yaralılara da acil şifa diledi.

ABD

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, yazılı açıklamasında, İstanbul'daki "şiddet eylemi"ni kınayarak, ABD'nin terörle mücadelede NATO müttefiki Türkiye'nin yanında olduğunu belirtti.

Sözcü, açıklamasında, "ABD, bugün İstanbul'da meydana gelen şiddet eylemini şiddetle kınıyor. Düşüncelerimiz yaralılarla birlikte ve sevdiklerini kaybedenlere en derin taziyelerimizi sunuyoruz. Terörle mücadelede NATO Müttefikimiz Türkiye ile omuz omuzayız." ifadelerine yer verdi.

İNGİLTERE

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, düşüncelerinin İstanbul’daki patlamadan etkilenenler ve aileleriyle olduğunu belirtti.

İngiltere’nin terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olduğunu vurgulayan Wallace, ülkesinin saldırıdan etkilenenlere başsağlığı dileklerini aktardı.

İsrail Büyükelçiliği de resmi Twitter hesabından taziye mesajı yayınladı. Mesajda şu ifadelere yer verildi: Taksim'de yaşanan ve masum insanların kaybına ve yaralanmasına yol açan korkunç saldırı sonrasında kalbimiz ve dualarımız Türk halkının yanında. Hayatını kaybedenlerin sevenlerine ve Türk halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Terör hiçbir zaman kazanamayacak!

İSVİÇRE

İsviçre Konfederasyonu Başkanı Ignazio Cassis, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul'daki bombalı saldırının ardından Türkiye'ye ve saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına taziyelerini iletti.

Cassis, İsviçre'nin, Türkiye ile tam dayanışma içerisinde olduğunu da ifade etti.

AVUSTURYA

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türk halkına ve İstanbullulara en içten taziyelerimi sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Van der Bellen, "korkunç patlama sonrasında düşüncelerinin kurbanların aileleriyle olduğunu" belirterek, yaralılara acil şifa dileklerinde bulundu.

Avusturya Başbakanı Karl Nehammer da Twitter'dan yaptığı açıklamada, düşüncelerinin İstanbul’daki korkunç patlamada hayatını kaybedenlerle birlikte olduğunu belirterek, "Yaralıların en hızlı şekilde sağlıklarına kavuşmalarını temenni ediyorum." paylaşımında bulundu.

Ana muhalefet Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) Genel Başkanı Pamela Rendi-Wagner de korkunç patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına en derin taziyelerini sunduğunu ifade etti.

ÇEKYA

Çekya Dışişleri Bakanı Jan Lipavsky, Twitter'dan yaptığı açıklamada, İstanbul'daki patlamanın kendisini derinden sarstığını belirtti.

Lipavsky, "Düşüncelerim kurbanlar, yaslı aileler ve yas tutan herkesle. Türk halkına en derin taziyelerimi iletiyorum." paylaşımında bulundu.

LİTVANYA

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "İstanbul'daki korkunç şiddet eylemi beni üzdü. Kurbanların ailelerine başsağlığı diliyorum. Düşünce ve dualarımız Türkiye halkı ile." ifadelerini kullandı.

LETONYA

Letonya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise, "Türkiye'de meydana gelen trajik patlama haberinden dolayı derin bir üzüntü içindeyiz. Kurbanların ailelerine ve sevenlerine en içten taziyelerimizi sunarız. Yaralılara acil şifalar diliyoruz." ifadeleri yer aldı.

MACARİSTAN

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, "İstanbul'da bugün öğleden sonra meydana gelen kanlı patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve Türk milletine en derin taziyelerimi iletiyorum." ifadelerini kullandı.

ROMANYA

Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, Twitter'dan paylaştığı mesajında, İstanbul'dan gelen korkunç haberin kendilerini derinden üzdüğünü belirterek, "Bu trajedide yakınlarını kaybeden herkese başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Romanya, bu zor zamanda Türkiye halkının yanındadır.” ifadelerini kullandı.

İSVEÇ

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Twitter'dan, "İstanbul'un göbeğinde bugünkü patlama haberiyle derinden sarsıldık. Düşüncelerimiz kurbanlarla ve sevdiklerini kaybedenlerle.
Türkiye'nin yanındayız." ifadelerini içeren paylaşımda bulundu.

CEZAYİR

Cezayir, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamayı kınadı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Cezayir'in İstanbul Beyoğlu'nda meydana gelen patlamayı şiddetle kınadığı belirtildi.

Açıklamada, "Cezayir, bugün kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin İstanbul'un Taksim bölgesini hedef alan ve çok sayıda can kaybıyla sonuçlanan terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor." denildi.

Hayatın kaybedenlerin ailelerine taziyede bulunulan açıklamada, Cezayir'in, "bu zor zamanlarında" Türkiye'nin devlet ve halkıyla tam dayanışma içinde olduğu vurgulandı.

Uluslararası topluma, terörle mücadele çabaların yoğunlaştırması çağrısı yapılarak, terörün son zamanlarda uluslararası düzeyde artış gösterdiğine dikkat çekildi.

Cezayir'in uzun yıllar boyunca terörden zarar gördüğü ve teröre karşı zafer kazandığına vurgu yapılan açıklamada, "Terör belasını çekmiş ve onu yenmiş olan Cezayir, dost Türkiye Cumhuriyeti'nin bu belayı, halkının birlik ve beraberlikle, devletinin Türkiye'nin güvenlik ve istikrarının korumasına yönelik çabalarına verdiği destek sayesinde aşabileceğine inanmaktadır."

KUVEYT

Kuveyt haber ajansı KUNA'da yer alan haberde, Kuveyt Dışişleri Bakanlığının, ölenlere rahmet, yaralılara acil şifalar dilediği belirtildi.

Açıklamada, Kuveyt'in Türk halkına ve hükümetine taziyelerini sunduğu aktarıldı.

KATAR

Katar Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'daki "bombalı saldırının" şiddetle kınandığı belirtildi.

Açıklamada, Katar'ın, güvenlik ve istikrarı korumak için aldığı tedbirlerde Türkiye'nin yanında olduğu kaydedildi.

FİLİSTİN

Filistin Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, İstanbul'da yaşanan ve dost Türkiye Cumhuriyeti'ni hedef alan "terör saldırısının" kınandığı aktarıldı.

"Türkiye'nin terörle mücadelede başarılı olacağına inanıyoruz" ifadesine yer verilen açıklamada, Filistin'in, bu zor gününde Türkiye'nin yanında olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu.

BAE

BAE Dışişleri Bakanlığından, İstiklal Caddesinde meydana gelen patlama için kınama açıklaması yapıldı. Açıklamada, BAE'nin şiddetin ve terörün her türlüsünün karşısında olduğu belirtildi.

LÜBNAN

Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Ölenlerin ve yaralananların olduğu İstanbul'daki patlamayı kınıyoruz. Böyle elim durumlarda Türkiye ile tam dayanışma içerisindeyiz." denildi.

Açıklamada, patlamada hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dost Türkiye hükümetine başsağlığı dilenerek, yaralılara acil şifa temennisinde bulunuldu.

Lübnan Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Lübnan Başbakanı Necib Mikati, patlamanın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak, kendisiyle ve Türk halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını iletti.

İstanbul'daki patlamayı kınayan Mikati, Türkiye'nin, yönetiminin kararlılığı, halkının dayanışması ile zorlukların üstesinden geleceğine inandıklarını kaydetti.

IRAK

Irak Dışişleri Bakanlığı, İstiklal Caddesi'nde meydana gelen patlamayı kınayarak, vefat edenler için taziye mesajı yayımladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “İstanbul’un merkezindeki Taksim bölgesinde meydana gelen, sivillerin hayatını kaybettiği ve yaralandığı terör saldırısını şiddetle kınıyoruz.” denildi

Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve Türk halkıyla dayanışma içerisinde oldukları ifade edilerek, taziye dileğinde bulunuldu.

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI

İİT Genel Sekreteri Hüseyin İbrahim Taha da yayımladığı yazılı açıklamada, İstiklal Caddesindeki "terör saldırısını" sert bir şekilde kınadı.

Taha, Türkiye hükümeti ve halkına başsağlığı, patlamada yaralananlara acil şifa temennisinde bulundu.

Türkiye ile dayanışma içerisinde olduklarını ifade eden Taha, İİT'nin, "terörün her türlüsüne karşı net bir tutum içerisinde olduğunu" vurguladı.

HAMAS

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada ise İstiklal Caddesi'nde sivilleri hedef alan patlamanın şiddetle kınandığı kaydedildi.

FİLİSTİN ALİMLER BİRLİĞİ

Filistin Alimler Birliği de açıklamasında, "Taksim'de meydana gelen patlamanın haberini büyük bir üzüntü ile aldık. Filistin Alimler Birliği olarak, her daim Türkiye halkının ve hükümetinin yanında olduğumuzu, Türkiye'mizdeki istikrarı ve güveni ortadan kaldırmak isteyen kurum ve kuruluşların her daim karşısında olduğumuzu ifade etmek isteriz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca dünya alimlerine, Türkiye halkının ve hükümetinin yanında olma ve maddi ya da manevi destek sağlama çağrısı yapıldı.

KİK

KİK'ten yapılan açıklamada ise İstanbul'daki patlama kınandı.

KİK ülkelerinin, teröre karşı kararlı duruşunu teyit ettiği belirtilen açıklamada, Türkiye'ye başsağlığı dileklerinde bulunuldu.

Afrika ülkelerinden taziye mesajları:

Afrikalı ülkelerinin liderleri, İstanbul Beyoğlu'nda meydana gelen patlamada hayatını kaybedenler için sosyal medya hesaplarından başsağlığı dileğinde bulundu.

Senegal Cumhurbaşkanı ve Afrika Birliği Dönem Başkanı Macky Sall, Twitter'dan yayımladığı mesajında, patlamayı şiddetle kınadığını belirterek, Türk halkına baş sağlığı diledi.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari de sivilleri hedef alan bu "alçak" saldırıyı en güçlü şekilde kınadığının altını çizerek, "Nijerya hükümeti ve halkının duaları, öldürülen masum insanların aileleri ve yakınlarıyla birlikte. Yaralananlara acil şifalar diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da Twitter'dan yaptığı paylaşımda, saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, Somali'nin, terörle mücadelede Türk halkıyla dayanışma içinde olduğunu bir kez daha anımsattı.

Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan da Saldırıyı kınayarak, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunan Burhan, teröre karşı Türkiye'nin yanında oldukları mesajını iletti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler