Kırkpınar Gölü ve amatör olta balıkçıları

Oldukça hareketli geçen bir haftayı sona erdirmiş bulunmaktayız.

Pazartesi akşam üzeri aldığımız bir haber ile hazırlıklara başlıyoruz. İlimizin tanıtımı için hazırlanan bir televizyon programında İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Çanobder'’in de faaliyete katılmasını ve ilimiz insanının amatör olta balıkçılığı ile ilgilendiğini vurgulamamızı istediler. Bu iş için Kırkpınar Gölünde önceden hazırlanan mizansen eşliğinde çekim yapılacaktı.
 
Mizansen diyorum çünkü 2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’e göre Kırkpınar Gölünde balık tutmak yasaktı.
 
Yasak olmasından dolayı biz amatör olta balıkçıları bu göle dört senedir gitmiyor ve yasağın kalkmasını bekliyoruz. Salı günü saat 14.00 civarında göle ulaştığımızda yasağa sadece kurallara uyan bizler tarafından dikkat edildiğini gözlemliyoruz. Birçok kişinin elinde kullanılması kesinlikle yasaklanmış olan çeşitli malzemeler ile balık tuttuğunu gördük.
 
Serpme ağ atan bir kişinin yanına yaklaşıp bu gölde balık avcılığının yasak olduğunu ve elindeki ağın kullanılmasının avcılığın serbest olduğu sularda bile yasaklandığını ve balık tutma eylemini bırakması gerektiğini hatırlattım.
 
Aldığım cevap "“Ben bu köydenim. Muhtar ve Jandarma bize bir şey demez"” şeklinde oldu ve serpme ağı atmaya devam etti.
 
Saat 14.38’'de 156 Jandarma ihbar hattına adımı ve soyadımı söyleyerek yapmış olduğum ihbar’a ise Ilgaz jandarmanın ilgileneceği söylenmesine rağmen gerçekleştirilen çekimleri müteakip saat 18.00 dolaylarında bölgeden ayrıldığımızda Jandarma Koruma Kontrol Timinden hala bir ses yoktu.
 
Oysaki 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununa göre Koruma ve kontrol yetkisi “Madde 33 - (4950 SK. 5. Md. İle Değişik )
 
-Tarım ve Köyişleri Bakanlığı teşkilatında ve Bakanlığa bağlı su ürünleri ile ilgili teşekküllerde su ürünlerinin, deniz ve iç suların koruma ve kontrolü ile görevlendirilen personel ile emniyet, jandarma, sahil güvenlik, gümrük ve orman muhafaza teşkilatları mensupları, belediye zabıtası amir ve mensupları, kamu tüzel kişilerine bağlı muhafız, bekçi ve korucular ile emniyet ve jandarma teşkilatının bulunmadığı yerlerde köy muhtar ve ihtiyar heyeti üyeleri bu Kanunla ve bu Kanuna istinaden konulan yasaklardan dolayı, bu Kanun kapsamına giren suçlar hakkında zabıt varakası tutmak, suçta kullanılan istihsal vasıtalarını ve elde edilen su ürünlerini zapt etmek ve bunları 34 üncü madde hükmü saklı kalmak şartı ile adlî mercilere teslim etmek; ek madde 3'te yer alan hükümler çerçevesinde idarî para cezalarını kesmekle vazifeli ve yetkilidirler.” şeklinde düzenlenmiştir.
 
Şimdi bu sayfa aracılığı ile sormak istiyorum;
 
Bu gölde yasağı balıklandırma çalışması yapıldı ya da başka bir mazeretin arkasına sığınarak koyanlar vicdanınız rahat mı?
 
Amacınız Çankırı amatör olta balıkçılarını cezalandırmak mı?
 
Yetkinizi ve gücünüzü kanunlardan almanıza rağmen sadece bu yetkinizi biz kurallara uyan amatör olta balıkçıları için mi kullanıyorsunuz?
 
Salı günü o gölde bulunan insanlar yasal olmayan malzemeler ile balık tuttuklarından ve zaten her biri kaçak avcılık yaptıklarından dolayı kimse ihbar etmek için doğal olarak bir çaba sarf etmiyordu. Oysaki biz amatör oltacılar gelecek nesillerinde sürdürülebilir bir avcılık yapabilmeleri için mutlak surette kurallara, limitlere, zaman ve boy yasaklarına riayet edip yasal olmayan her türlü avcılığı ilgili birimlere mutlak suret ile bildirerek korumacı avcılık ilkelerine uyarak avlanmaktayız.
 
Bizlerin yasak olmasından dolayı gitmediğimiz Kırkpınar Gölünde her türlü yasal olmayan balıkçılığın yapılması ve yetkililerin yapılan ihbarı değerlendirme çabalarının bile olmaması yasağın sadece bizlere konulduğunun açık bir göstergesidir.
 
Bu gölün yasak kapsamına alınarak tribünlere şov yapan, her türlü kanunu en iyi kendisinin uyguladığını zanneden, biz avcıların avlanma hakkını kısıtlamak için hiçbir fedakârlıktan çekinmeyen insan ve etrafında pervane olarak şovuna yardımcı olanlar mutlu musunuz?
 
Bana ayrılan bu köşeden yetkilileri ve sorumluları kanunların kendilerine vermiş olduğu yetkilerini kullanmaya davet ediyorum.
 
x x x
 
Bu hafta içinde yaşadığımız bir diğer olay ise 1 Eylül 2012 tarihinde devreye girecek olan 3/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ ile ilgili olarak Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünde yapılan toplantıya Çankırı Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (ÇANOBDER) olarak katılmamız oldu.
 
yilmaz-toplanti-sozcu-resim-062.jpg
 
28 Haziran 2012 Perşembe günü Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Dr. Durali Koçak başkanlığında 10.00–18.00 saatleri arasında yapılan toplantıya Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü personeli, Orman ve Su İşleri Bakanlığı temsilcileri, Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu, Olta Balıkçıları Federasyonu, Avrasya-Der, Çanobder, Esabder, Kamader, Köroğlu-Der, Rasrgele-Der, Oltacılarder, Sinabder, Güçlüler Av Bayi sahibi (Turgay İnanç), Balık Dostları Forum Sahibi (Bülent Sepetçioğlu) katılarak görüş ve önerilerini dile getirmişlerdir.
 
Hazırlanacak 3/2 Numaralı Tebliğ için karşılıklı fikir alış-verişi ve görüşler maddeler halinde görüşülerek amatör olta balıkçılık camiası için bir ilk gerçekleştiği toplantı oldukça verimli geçmiştir. Umarım bütün amatör olta balıkçıları için hayırlı olur.
 
Sürdürülebilir bir avcılık geleceğimizin olabilmesi adına çıktığımız bu yolda kurallara uyarak her türlü fedakârlıkta bulunmaktan kaçınmayan, etçilik için katliam yapan değil de sırf amatör ruhla olta sallayan, limit ve zaman yasaklarına uyan bütün dostlara rasgelsin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
15 Yorum