Rusya'nın Ukrayna operasyonu başladı

Rusya'nın Ukrayna operasyonu başladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Ukrayna’nın doğusundaki Donbas Bölgesi’nde yer alan ve Rusya yanlılarının tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan ettiği Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti’nin, Rusya tarafından resmen tanınmasının ardından diplomatik gelişmeler hız kesmeden devam ediyor.

Son olarak, Ukrayna Parlamentosu, ülkede gece yarısından itibaren başlayacak olağanüstü hal kararını kabul etti. Öte yandan ABD Başkanı Joe Biden, Kuzey Akım 2 projesini yapan firma ile yetkililerine yaptırım uygulayacaklarını açıkladı.

Rusya-Ukrayna krizinde 24 Şubat'ta öne çıkan gelişmeler şu şekilde:

15.25: Rus savaş karşıtı muhalif aktivist Marina Litvinovich, Reuters'a gözaltına alındığını bildirdi.

15.10: Ukrayna sınır muhafızları: Rus güçleri kuzeyden Kiev bölgesine girdi

15.07: Ukrayna Devlet Acil Durum Servisi, Ukrayna askeri uçağının düşürüldüğü ve 5 askerin öldüğünü duyurdu.

14.41: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifakın Ukrayna'da askeri bulunmadığını ve çarpışmanın ittifak sınırlarına sıçramaması için plan yaptıklarını açıkladı. Stoltenberg ayrıca, NATO'nun, doğu kanadına daha fazla hava, deniz ve kara unsuru konuşlandıracağını da ekledi.

14.40: Rusya İçişleri Bakanlığı, Kremlin Sarayı ve Kızıl Meydan'a girişlerin yasaklandığını duyurdu.

14.31: G7 liderleri, Ukrayna'yı görüşmek üzere bir araya gelecek.

14.22: NATO üyesi 30 ülkenin liderleri Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini görüşmek üzere Cuma günü Brüksel'de bir araya gelecek.

14.20: Ukrayna İçişleri Bakanlığı, 3 Rus helikopterinin düşürüldüğünü açıkladı.

14.16: Türk Hava Yolları (THY) yarınki Ukrayna seferlerinin de iptal edildiğini duyurdu.

14.09: Kremlin tarafından yapılan açıklamada, "Operasyonun ne kadar süreceğine Putin karar verecek" denildi.

14.05: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile görüştüğü bildirildi.

14.04: Türkiye Dışişleri Bakanlığı Rusya'nın askeri müdahalesine ilişkin açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında, "Bu saldırı, Minsk mutabakatlarını ortadan kaldırmanın ötesinde, uluslararası hukukun ağır bir ihlalidir ve bölgemizin ve dünyanın güvenliğine ciddi bir tehdit teşkil etmektedir" dedi.

14.01: Rusya merkezli Tass haber ajansı, Azak Denizi üzerindeki iki Rus sivil kargo gemisinin Ukrayna füzeleri tarafından vurulduğunu açıkladı.

13.56: Kiev'e yakın Brovary kentinde en az 6 kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı.

13.52: Reuters, Odessa'daki füze saldırısında en az 18 ölü olduğu bildirdi.

13.35: Polonya Sağlık Bakanı, Ukrayna'dan yaralıların gelmesi ihtimaline karşı ülkedeki hastanelerde hazırlık yapıldığını söyledi.

13.26: Rusya Dışişleri Bakanlığı, Zelenskiy'in diplomatik ilişkileri sonlandırmasınına ilişkin, "Bu, onun Rus düşmanı politikasının mantıklı sonucu, bizim seçimimiz değil" açıklamasında bulundu.

13.22: Ukrayna cumhurbaşkanı danışmanı, "Rusya, ikinci kez füzeyle saldırıyor" dedi.

13.20: Ukrayna'daki ayrılıkçı lider, Rusya'ya tahliye operasyonlarının askıya alındığını bildirdi.

13.15: Kiev'de patlama sesi duyuldu.

13.00: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar: Ukrayna tarafının yardım talebini ve boğazların kapatılması talebini, Dışişleri Bakanlığı'na Türk tarafına ilettim. Türk tarafı, kararını vererek iletecektir. Montrö antlaşmasının 9.'uncu maddesi devreye koyulmalıdır.

12.54: İngiltere Başbakanı Johnson, "acil NATO zirvesi" talebinde bulundu.

12.50: Moldova Başbakan Yardımcısı, Rusya'nın Donbass'a yönelik askeri harekatı nedeniyle ülke hava sahasının yerel saatle 10.00'da (TSİ 13.00) kapatılacağını duyurdu.

12.28: Ellerinde silahlarla devletimizi savunmaya hazır olan hiçbir Ukrayna yurttaşlarının yaptırım uygulanmayacak

12.01: Sputnik'in haberine göre; Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yavuz Selim Kıran, "Ukrayna’dan tahliyeler üzerinde çalışıyoruz, vatandaşlarımız olduğu yerde kalsın" açıklamasını yaptı. Ukrayna’da yaşayan vatandaşlarımız ve öğrenci arkadaşlarımız; Bakanlık açıklamamızda da ifade ettiğimiz gibi şu anda evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı rica ediyoruz. Tüm iletişim kanallarından sizlerle temas halinde olmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

11.49: Ukrayna Demiryolları, Doğu Ukrayna ve Güney Odessa bölgesinden tahliye seferlerinin olacağını duyurdu.

11.45: Ukrayna ordusu, 50 Rus askerinin öldürüldüğünü, 6 uçağın ise düşürüldüğü duyurdu.

11.40: Finladiya Başbakanı, Ukrayna'dan mülteci kabul etmeye hazır olduklarını söyledi.

11.38: Sputnik'in haberine göre, Moldova Devlet Başkanı Maya Sandu, hükümetin parlamentodan olağanüstü hal ilan etmesini isteyeceğini duyurdu.

11.37: Belarus Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna vatandaşlarına topraklarını terk etmelerini tavsiye etti.

11.36: Litvanya olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

11.25: Ukrayna polisi, gazilere silah dağıtacağını açıkladı.

11.22: Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko, ülkesinin silahlı kuvvetlerinin Rusya'nın askeri harekatına katılmadığını söyledi.

11.20: Ukrayna Savunma Bakanı, "eli silah tutan herkes orduya katılsın" çağrısında bulundu.

11.05: Ukrayna Merkez Bankası, elektronik para transferinin ve elektronik para cüzdanlarına para yüklenmesinin yasaklandığını duyurdu. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, Rus kuruluşları ile hesap işlemlerinin yasaklandığı da belirtildi. Merkez Bankası, hesaplardan nakit çekme limitini günlük 100 bin Grivna (3.5 bin dolar) ile sınırlandırdı.

11.01: Rusya yanlısı ayrılıkçılar, Luhansk bölgesinde iki Ukrayna uçağı düşürdüğünü bildirdi. Ayrıca Ukrayna'nın Luhansk bölgesinde iki yerleşim yeri olan Shchastia ve Stanytsia Luhanska'nın kontrolünün ele geçirildiği ifade edildi.

10.49: Rusya Savunma Bakanlığı, "Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin askeri yapısı devre dışı bırakıldı. Ukrayna sınır güçleri, Rus birliklerine herhangi bir direniş göstermiyor" açıklamasında bulundu.

10.44: Çekya Dışişleri Bakanlığı, geçici olarak Kiev büyükelçiliğini kapattığını açıkladı.

10.32: Fransa, saat 11.00'de (TSİ) Acil Ulusal Güvenlik Toplantısı düzenleyecek.

10.25: Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Ukrayna krizine ilişkin yapılan açıklamada, "Bazı dış medyanın duyurduğu gibi Ukrayna'da Rus kuvvetlerinin işgali söz konusu değil" denildi. Açıklamada, Rusya'nın bağımsız bir ülke olduğu ve kendi çıkarları doğrultusunda kendi kararlarını alabileceği kaydedildi.

10.20: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya'nın dün başlattığı askeri operasyonun ardından, Ukrayna'nın Türkiye'den boğazları Rusya'ya kapatmasını istediğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusunda "özel" askeri operasyon başlatırken, Rus kuvvetleri pek çok Ukrayna kentine füze saldırısı düzenledi ve kıyı kentlerine çıkarma yaptı.

10.16: Güney Kore, Rusya'ya karşı uygulanacak ekonomik yaptırımlara katılacağını açıkladı.

10.13: Ukrayna, Rus bombardımanında 7 kişinin yaşamını yitirdiği ve 9 kişinin yaralandığını duyurdu.

09.34: Rusya tarafından Odessa ve Mariupol'e çıkarma yapıldığı, Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yalanlandı.

09.26: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi yaptığını açıklayarak, Washington'un Kiev'e yardım sunmaya hazırlandığını söyledi. Zelenskiy, "Bir dakika önce Başkan Biden ile görüştüm. ABD şimdiden uluslararası yardım hazırlamaya başladı" dedi.

09.18: Ukrayna Parlamentosu, 300 milletvekilinin oyuyla sıkıyönetim ilan etti.

09.16: İtalya Başbakanı Draghi, Rusya'nın Ukrayna saldırısının "gereksiz ve yersiz" olduğunu söyledi.

09.14: Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, Rusya'nın Belarus ve Kırım'dan Ukrayna'ya saldırı başlattığını duyurdu.

09.09: Dışişleri Bakanlığı: "Ukrayna hava sahası halen kapalıdır. Mevcut aşamada evlerinizde veya güvenli bir yerde kalmanızı, seyahatten kaçınmanızı rica ediyoruz. Ülkeden ayrılmak isteyenler için gerekli destek ve yönlendirme sağlanacaktır."

09.04: Almanya Ekonomi Bakanı, Rusya'nın Ukrayna saldırısının ciddi siyasi ve ekonomik sonuçları olacağını söyledi.

09.03: Ria haber ajansının haberine göre; Rusya, Rus uçaklarının Ukrayna tarafından düşürüldüğü yönündeki haberleri yalanladı.

08.47: Ukrayna ordusu, 5 Rus uçağı ile 1 helikopterin düşürüldüğünü açıkladı. Rusya bu açıklamayı yalanladı.

08.33: ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy telefonda görüştü. Biden, "Zelenskiy benden dünya liderlerini, Putin'in alçakça saldırısına açıkça karşı çıkamaya ve Ukrayna halkına destek vermeye çağırmamı istedi. Yarın (bugün) G7 liderleri ile görüşeceğim, ABD ile ortakları ve müttefikleri Rusya'ya ağır yaptırımlar uygulayacak. Ukrayna'ya ve Ukrayna halkına destek ve yardım sağlamayı sürdüreceğiz" dedi. 

08.16: Ukrayna’nın başkenti Kiev’de hava saldırısı sirenleri çalmaya başladı.

08.09: Odessa'da benzin kuyrukları oluşmaya başladı.

08.08: Zelenskiy, "Rus füze saldırıları Ukrayna altyapısını ve sınır muhafızlarını vurdu" dedi.

08.05: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğu Ukrayna'da askeri operasyon başlatmasının ardından Kiev'in genel görünümü.

08.02: Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'ın Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini açıkladı.

07.45: Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ise, "Rusya, Ukrayna'ya karşı bir savaş başlattı. Stratejik ortağımız Türkiye'yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi desteklemeye çağırıyoruz" açıklamasında bulundu.

07.59: Rusya Savunma Bakanlığı: Yüksek hassasiyetli silahlar Ukrayna ordusunun altyapısı etkisiz hale getiriyor. Siviller vurulmuyor.

07.54: Zelenskiy, ülkenin tüm bölgelerinde sıkıyönetim ilan edileceğini söyledi.

07.48: NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdiği ve sayısız sivilin hayatını riske atan pervasız saldırısını şiddetle kınıyorum. Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlalidir ve Avrupa-Atlantik güvenliğine ciddi bir tehdittir. #NATO Müttefikler Rusya'nın yenilenen saldırganlığını ele almak için bir araya gelecekler" dedi.

07.07: Türk Hava Yolları (THY), ve Pegasus Hava Yolları, Ukrayna hava sahasının kapatılması nedeniyle bugünkü tüm Ukrayna seferlerini iptal etti.

07.05: Ukrayna'nın BM Büyükelçisi Sergiy Kyslytsya, Rusya'nın savaş ilan ettiğini ve bunu durdurmanın Güvenlik Konseyi'nin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Kyslytsya, "Savaş suçluları için araf yoktur, doğrudan cehenneme giderler" dedi. Rusya BM Büyükelçisi Vassily Nebizia ise, "Bu bir savaş değil, askeri operasyon" açıklaması yaptı. Nebizia, operasyonun Ukrayna halkına karşı değil Kiev'deki juntaya karşı olduğunu söyledi.

07.00: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba: Putin, Ukrayna'ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna'nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin'i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı.

06.33: ABD Başkanı Biden, Rusya'nın başlattığı operasyonuna karşı açıklamada bulundu: "Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya'dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir."

06.20: Putin yaptığı açıklamada, "Rusya son 30 yıldır NATO’nun doğuya doğru yayılmaması konusunda uzlaşmaya çalışıyor ancak hep aldatma, baskı ve şantaj girişimleriyle karşı karşıya kaldı. NATO’nun savaş makinesi Rusya'nın sınırlarına yaklaşıyor" ifadelerine yer verdi.

06.15: Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük patlama sesleri duyuldu.

06.06: Ukrayna'nın Dombas bölgesinde yer alan Kramatorsk kentinde 2 büyük patlama sesi duyuldu.

06.01: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

03.50: Rusya, havacılara gönderdiği nota (NOTAM) ile, Ukrayna'nın doğu sınırındaki Rostov uçuş bilgi bölgesinde bir kısım hava sahasını kapattı.

03.07: Beyaz Saray, G7 liderlerinin bugün, Ukrayna ve Rusya'daki durumu görüşmek için video-konferans yöntemi ile toplanacağını duyurdu.

03.00: Reuters'ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün 17.30'da "Ukrayna" gündemiyle toplanacak.

02.45: Sputnik'in haberine göre Avrupa Birliği, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ve Sputnik ile RT'nin Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan'ın da aralarında olduğu 555 kişi ve 52 kuruma yönelik yaptırımları onayladı.

02.17: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukraynalı mevkidaşı Volodymyr Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra, Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik desteğini tekrarladı.

02.10: Fransa Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın günün erken saatlerinde ilan ettiği OHAL'i gerekçe göstererek, şu anda Ukrayna'da bulunan Fransız vatandaşlarının ülkeyi derhal terk etmesi gerektiğini söyledi. Bakanlık ayrıca, bir sonraki duyuruya kadar Ukrayna'ya seyahat etmemeleri tavsiyesinde bulundu.

01.55: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıyı onayladığını ve Putin'in, görüşme davetine yanıt vermediğini söyledi. Zelenskiy, Ukrayna sınırında 200 bin Rus askeri olduğunu belirtti. Zelenskiy, bu sözleri Telegram'da yayınlanan ve hem Ukraynaca hem de Rusça konuştuğu 10 dakikalık bir ulusa sesleniş konuşmasında söyledi.

01.50: Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasına başladı.

01.14: Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ayrılıkçı liderlerin Moskova'dan askeri yardım istemesinin güvenlik durumuna yönelik gerilimi daha da artırdığını söyledi ve acil olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konsey toplantısı talep etti.

01.00: Ukrayna'da OHAL uygulaması başladı.

00.41: Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Rusya'nın adımlarına sert ekonomik yaptırımlarla yanıt vereceklerini ancak Başkan Joe Biden'ın hiçbir senaryoda Rusya ile savaşmaları için Ukrayna'ya Amerikan askerlerini göndermeyeceğini açıkladı.

00.35: Ukrayna’nın doğusunda, Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolünde bulunan Donbas bölgesinden Rusya'ya tahliye edilenlerin sayısı 100 bine yaklaşırken askeri hareketlilik de artıyor. Anadolu Ajansı (AA) Rus ordusuna ait tankların Donbas'ta olduğuna dair fotoğraflar servis etti. 

00.24: Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı liderler Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den Ukrayna ordusuna karşı yardım istedi.Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın doğusundaki sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ile sözde Luhansk Halk Cumhuriyeti yönetimlerinin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e mektup yazarak yardım istediklerini söyledi.

Mektupta, "Donbas'ta sivil kayıplar yaşandığına" işaret edildiğini kaydeden Peskov, "Yönetimler, Ukrayna silahlı kuvvetlerinin ve oluşumlarının saldırganlığını püskürtmek için Rusya başkanından yardım istediler" ifadesini kullandı.

00.02: Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı liderler Rusya Devlet Başkanı Putin'den Ukrayna ordusuna karşı yardım istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler