ÇATSO Başkanı Çelikten şehrin sorunlarını Ticaret Bakanı'na sundu

ÇATSO Başkanı Çelikten şehrin sorunlarını Ticaret Bakanı'na sundu

Geride bıraktığımız salı günü Çankırı'yı ziyaret eden Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a ÇATSO Başkanı Hayrettin Çelikten tarafından 'İlimizin Sorunları ve Çözüm-Öneri Görüşleridir' başlıklı bir dosya verildi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın Çankırı ziyaretinden 'siftah yapmadan dükkan kapatan esnafa umut' çıkmazken, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten'in kendisine "İlimizin Sorunları ve Çözüm-Öneri Görüşleridir" başlıklı bir dosya sunduğu öğrenildi.

Konuyla ilgili olarak kendisine ulaştığımız ÇATSO Başkanı Çelikten; "Başkanlığını yaptığım Oda üyelerimizin zaman zaman gündeme getirdiği sorunları nasıl ki başta yerel siyasetçilerimiz olmak üzere her platformda dile getirerek kamuoyu ile paylaşıyorsak, Sayın Ticaret Bakanımıza da gerek kendi bakanlığı gerekse diğer kamu kurumlarını ilgilendiren sorunları bir demet halinde sundum." dedi.

Başkan Çelikten'in bu sözlerinden sonra "Şehrin en temel sorunu sizce nedir?" sorumuzu Çelikten "Sosyal hayatın dinamiklerini Çankırı'da yaşamak mümkün değil! Dışarıdan gelen ne fabrika müdürü ne üniversite öğretim üyesi kazancını bu şehirde harcayamıyor! Böylesi bir ters bir durum Güney Doğu illerimizde dahi yaşanmıyor! Bunun dışında Çankırı'ya yaklaşık 2 binin üzerinde çalışan dışarıdan günübirlik servisle gelip gidiyor! Aldığı maaşın da Çankırı'ya hiçbir faydası yok! Siyasetçimiz, Belediye Başkanlarımız bu sorunu yıllardır görmezlikten geliyor ve çözüm için hiçbir gayret sarfetmediği gibi olası projelere de engel oluyorlar" şeklinde yanıtladı.

ÇATSO TARAFINDAN TİCARET BAKANI RUHSAR PEKCAN'A
VERİLEN 'SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI" DOSYASININ İÇERİĞİ

"İLİMİZİN SORUNLARI VE ÇÖZÜM - ÖNERİ GÖRÜŞLERİDİR
 
SORUN 1 - Bankaların  faiz oranı yüksek olması, eksper değerlerinin düşük çıkması  ve bankalardan kredi çekme zorluğu ticaretle ilgilenen kişileri zora sokmaktadır.
 
ÇÖZÜM 1- Bankaların ticaretle ilgilenen kişilere daha avantajlı finansman imkanı vermesi  ve kredi alırken daha kısa sürede kredinin onaylanması. Eksper değerlendirmelerinin bulunduğu il tarafından değerlendirilmesi ve KGF kredilerinden daha kolay kullanılması.
 
SORUN2 - Çankırı’nın turizm potansiyelini istenilen düzeyde olmaması.
 
ÇÖZÜM2- Çankırı’da bulunan turizm potansiyelini artırmak için  tuz mağarası inşaat yapımının acilen bitirilerek tuz mağarasını özellikle sağlık turizmine uygun hale getirilmesi ve tuz mağarasının ulusal ve uluslar arası reklamı yapılarak tuz mağarası turizminin Çankırı’ya kazandırılması.
 
SORUN 3 - Çankırı’nın sürekli olarak göç vermesi Çankırı’nın bundan ekonomik zarar görmesi.
 
ÇÖZÜM 3 - Diğer illerde bulunan Çankırılılar vakıfları ve dernekleri ile ortak çalışma yapılarak çalışanların nitelikleri veritabanına eklenip ilimizdeki iş dünyasına iletilerek Çankırı’nın göç vermesi engellenmesi
 
SORUN 4 - Çankırı ilimizin D-100 Karayolunda bulunan akaryakıt istasyonlarında haksız rekabet ve kayıtdışılık yaşanmaktadır. Yine küçük ilçelerdeki  üyelerimizden ulusal marketlerin haksız rekabete yol açtığı ve küçük esnafı bitirdiği aktarılmıştır.
 
ÇÖZÜM 4 - Akaryakıt ile ilgili özellikle D-100 Karayolu üzerindeki denetimlerin artırılarak kayıt dışılığın önüne geçilebilir. Ulusal marketlerin açılması ile ilgilide küçük esnafın bu marketlerle rekabet edebilmesi için ortak mal tedariki için  birleştirici teşvikler verilmelidir.
 
SORUN 5- Çankırı 11 ilçesi olan bir il olmasına rağmen yolların bozuk, eksik ve uzun olmasından dolayı 3 ilçe haricinde ekonomik anlamda Çankırı'ya katkı vermemektedir. Çankırı'yı ilçelere bağlayan yolların ve 10 senedir bitirilemeyen Ankara yolunun bir an önce bitirilmesi gerekmektedir.
 
ÇÖZÜM 5 - Çankırı'nın en önemli sorunlarından biri de yollardır. Çankırı ilini ilçelere bağlayan yolların fizibilitesi yapılarak bazı tadilatlarla kısaltılması ve iyi standartlara kavuşturulması gerekmektedir. Özellikle kuzey ilçelerimiz Çerkeş, Kurşunlu, Atkaracalar için Kurşunlu - Korgun yolunun genişletilip bir standarda getirilmesi gerekmekte, aksi takdirde buradaki halk özellikle Ankara olmak üzere Çevre illere gitmeye devam edecektir. Çankırı iline bir faydası olmayacaktır. 10 Seneyi aşkındır devam eden Ankara - Çankırı yolunun bir an önce bitirilmesi de gerekmektedir. Bu yol Çankırı'nın her yönden sanayi, eğitim ve tarımın gelişmesi için önem arz etmektedir.  
 
SORUN6 - İş-Kur'un çok faydalı gördüğümüz İşbaşı Eğitimi projelerinin uygulama zorlukları var. 
 
ÇÖZÜM 6 - Bu kurslarda çalışacak işçi bulunmasına rağmen şartlar nedeniyle kabul görmemektedir. Özellikle sigortasızlık durumu talebi azaltmaktadır. Sigorta konusu halledilirse çok isabetli olur.
 
SORUN 7 - Çankırı'ya üniversitenin ve askeri birliklerin gelmesi konut fiyatlarını artırmıştır. Yeterli konutun bulunamaması ve konut satışlarının kira ve satış fiyatlarında yüksek ivmeli artış özel sektörde istihdam edilecek kalifiye eleman maliyetleri, konut fiyatları artışı ile yatırımcıları zorlamaktadır.
 
ÇÖZÜM 7 - İlimiz Üniversite imkanları genişletilerek imalat sektörünün özendirilmesi gerekmektedir. Yine istihdam ve bireysel harcama maliyetlerinde büyük önem arz eden barınma sorunumuzda yerli işbirlikçi mütehhitlerin tercih edilmesi ortak korsersiyum kurularak ilde yaşayan vatandaşlar için uydu kent ve öğrenciler için yurt inşa ederek konut ve barınma ihtiyacının giderilmesine destek olması ve ilde konut yapılabilir arazilerin oluşturulması gerekmektedir. Yine illerde arz talep dengesinde kalifiye personel yetişmesi amacıyla Meslek Liselerinin TOBB ve ildeki Ticaret ve Sanayi Odaları'na devredilmelidir. Sosyal yardımlar verilirken İstihdam yaşı aralığı göz önünde bulundurulmalı seçimler sanayi istihdamına engel olmayacak şekilde yapılmalıdır.
 
SORUN 8 - Elektrik kesintilerinin olması, elektrik kesintilerinin sanayici üyelerimize haber edilmemesi ve kesintilerle ilgili şirketle yapılan görüşmelerde belirtilen süre içerisinde enerjinin verilememesi nedeniyle yüksek maliyetli üretim, cihaz arızaları ile maddi külfet ve üretim sektesi yaşanmaktadır.
 
ÇÖZÜM 8 - Bu sorunlarımızı dile getirdiğimiz dosyaları ilgili makamlara iletmiştik. Aldığımız cevapta: Bakanlığın cevabi yazılarında gereken yatırım ve düzenlemelerin yapılması hususunda talimatların verildiği bildirildi. Ancak iki seneye yakın zamandır herhangi bir iyileşme görülmemiştir. Yapılması düşünülen düzenleme şuydu: Yanlar Trafo merkezinde taşra ile merkezin besleme noktaları aynı olduğundan sık sık arızalarla karşılaşılmaktadır denilmişti. Bunun çözümü için de trafo merkezinde yeni hücre ilavesi ile taşra-köy hatları ile merkezin ayrı ayrı beslenmesi yönünde bir çalışma uygun olacağı bildirilmişti. Bu sorunun bir an önce giderilerek Çankırı sanayicisine kaliteli elektrik verilmelidir.
 
SORUN 9 - İlimizde üretimin en önemli ayaklarından olan ve beşeri sermaye dediğimiz iş gücü bugüne kadar işsizlik bahanesi ve şehir yaşam opsiyonları bakımından sürekli göç vermiştir. Hükümetlerimizin de desteği ile ilimiz yıllardır bölgesel teşvik kapsamındadır fakat ilimiz teşviklerle desteklenmesine rağmen halen göçü durduramamıştır. Nitelikli eleman bulmakta çok güçlük çeken sanayicimiz il dışından eleman getirmek zorunda kalmaktadır. Şabanözü ilçemize Ankara Çubuk'tan , Kuzey ilçemiz Çerkeş’e Karabük’ten,Yakınkent OSB’ye Ankara, Akyurt, Kalecik veKırıkkale’den günü birlik işçi servisi gelmekte ve toplamda 2000-2500 çalışan dışardan gelmektedir. İlimize katkısı olmamaktadır. Bu çalışanların ilimize taşınması sağlanmalı ve bu kişilerin gelirleri ilimize katkı sağlamalıdır. Katma değerli yüksek ürünler üretebilmemiz için nitelikli iş gücünü yetiştirmemiz ve göçü geriye döndürmemiz gerekmektedir. Bu kapsamda ilimiz ve benzer illerde istihdamın kademeli olarak desteklenmesi gerekmektedir (Örneğin; İstihdamda vergilerin azaltılması veya kaldırılması gibi)
 
ÇÖZÜM 9 - Eğitim sistemimizin ilköğretimden başlayarak bütün dönemlerinde çalışma bilincini artırma konusu işlenmeli hatta ders alarak verilmelidir. Katma değeri yüksek ürünler üretimi için Üniversite - Sanayi işbirliği kanuna bağlanarak zorunlu hale getirilmelidir. Devlet işveren konumundan çıkmalı kamuda çalışacakların da işe alımlarında özel sektör deneyimi aranmalıdır. Kamu çalışanları özel sektör için empati yapabilmelidir. Sosyal yardımların ihtiyaçları olan kesime verilmesi ve abartılmaması gerekmektedir. İş-Kur aracılığı ile yapılan TYP (Toplum Yararına Program) programlarının iptal edilmesi talebimizdir. Eğer istihdama destek verilmek isteniyorsa asgari ücretten vergi kaldırılmalı yada asgari ücretli çalıştığı müddetçe devlet tarafından çalışana destek şeklinde teşvik çıkartılmalıdır. Bunların yanı sıra yerel yönetimlerin sanayinin gelişimine paralel kentleşmeyi at başı sürüklemesi gerekmektedir. Ucuz konut üretimi yapılmalıdır. İnsanların ideali olan konut sorunu ve ilin sosyal donatıları, yaşam alanları zenginleştirilmelidir.
 
SORUN 10 - Çankırı ili tarım ve hayvancılık faaliyetleri bağlamında yeterli ve verimli alanlara sahip olsa da Türkiye çapında etkili faaliyetlerde bulunamamaktadır. 
 
ÇÖZÜM 10 - Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma, kısa adıyla IPARD’a Çankırı’nın da dahil edilmesi il tarımsal faaliyetleri üzerinde çok önemli bir etkisi olacaktır. Sürekli göç veren ilimize kapsamlı hayvancılık desteği verilmelidir. DAP, GAP, DOKAP ve Konya, Niğde, Aksaray ve Karaman’da uygulanmaya başlayan hayvancılık desteklerinin ilimizde de uygulanmaya başlanması gerekmektedir. Kamuda çalışan Ziraat Mühendislerinin evrak yüklerinin azaltılarak sahada daha etkin çalışılmasına olanak verilmelidir.Tarım ürünlerinde  de imalat sanayinde olduğu Üniversite - Sanayi işbirliği sağlanmalı katma değerli ürünler geliştirilmelidir.
 
SORUN 11 - Teşvik uygulamalarının yeniden revize edilmesi.
 
ÇÖZÜM 11 - Bu bağlamda dünyada yaygınlaşan sektörel kümelenmelerin dikkate alınarak, kalkınmada öncelikli bölgelere sektörel dağılımlar yapılması sağlanmalı, büyük şehirlerin yükü hafifletilmeli, doğal afetler gibi riskler azaltılmalı ve bu bağlamda küçük şehirlerdeki  nüfus artırılarak sosyal yaşam alanlarının zenginleşmesi sağlanır ve çalışanların buralarda iş seçimi yapması kolaylaşır. Teşvikler uygulanırken yeni yatırımcılara verilecek olan teşvikler daha önceden kurulmuş tesislerimize adaletli davranmak bakımından ve rekabetçilik açısından eşit davranılmalı. Aynı bölge ve il için teşvikler herkesi kapsamalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
1 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler