Çeltik, üreticinin elinde patladı!

Çeltik, üreticinin elinde patladı!

Kızılırmak'taki çeltik üreticileri bugünlerde bir hayli dertli.

İç Anadolu'nun önemli çeltik havzalarından olan Kızılırmak'ta üretici bugünlerde hayli sıkıntılı.

Kızılırmak ilçesinde yaklaşık 20 bin dekar alana ekilen çeltik, bu yıl üreticisini mutlu etmedi. TMO'nun AB standartları çerçevesinde çeltik'te aradığı 50 randıman bu yıl Kızılırmak bölgesinde sağlanamadı.

Çeltik üretimi sürecinde bölgede normalin üzerinde seyreden hava sıcaklığı ile birlikte zaman zaman oluşan rüzgar üretilen çeltikte "randıman" düşüklüğüne neden oldu.

TMO'nun kilo tavan fiyatını 1 lira 16 kuruş olarak açıklamasına karşın üreticiden 1 lira karşılığında aldığı standarda uygun çeltiğin dışında kalan "düşük randımanlı" üretimler halen Kızılırmak ilçesinde dağ öbekleri yapmış durumda.

celtikureticisi-kizilirmak-sozcu-resim-101.jpg

ÇELTİK ÜRETİCİSİ, TÜCCARIN
İNSAFINA TERKEDİLMİŞ DURUMDA!

Bu yıl rekoltenin yaklaşık 30 bin ton dolayında olduğu Kızılırmak'ta, çeltik üreticisi bugünlerde adeta matem tutmuş durumda. Üreticiler "Bizleri neyin beklediğini bilmiyoruz. Ofis 50 randımanın altındaki ürünümüzü almıyor. Elimizdeki ürünü tüccara verdiğimiz zaman yaptığımız harcama ve emeğimiz çöpe gidecek! Bu günlerde kimse halimizi sormuyor... Hükümetin feryadımıza kulak vermesini istiyoruz" dediler.

cankiri-celtik-kizilirmak-sozcu-resim-102.jpg

celtik-uretici-sozcu-resim-103.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
Önceki ve Sonraki Haberler