Kızılırmaklı çeltik üreticisi Tımarlı HES projesinin iptalini istiyor

Kızılırmaklı çeltik üreticisi Tımarlı HES projesinin iptalini istiyor

Kızılırmaklı çeltik üreticisi, nehirdeki suyun tamamını kulladığı, doğal hayatı ortadan kaldırdığı gerekçesiyle bölgede faaliyette bulunan Tımarlı HES projesinin İPTAL edilmesi için yoğun bir gündem içerisinde.

Çankırı'nın Kızılırmak ilçesinin yaşama damarlarından olan Kızılırmak nehri, Tımarlı'da faaliyette olan HES projesi nedeniyle adeta kurumaya yüz tuttu. HES projesi; Kızılırmak nehrinin bugün içinde bulunduğu yaşadığı doğal tahribat ve gerekse bölge ekonomisinin omurgası olan 'çeltik üreticisi'nin susuzluktan perişan hale düşmesine neden olmakta.

NEHİR KURUMAYA YÜZ TUTTU

Bölgede mevcut HES projesi, Kızılırmak'daki bugünkü haliyle suyun debisini hemen hemen sıfır noktasına çekmiş durumda. Kızılırmak'taki bu durum, nehir yatağı ve çevresindeki doğal hayatı sıfırlamış durumda. Kızılırmak'ta balık ve diğer canlı türevleri sıfırlandı.

ÇELTİK ÜRETİCİSİ ADIM ADIM KAOSA SÜRÜKLENİYOR

Kızılırmak'ta suyun debisinin sıfır noktasına ulaşması, bölgedeki çeltik üreticisini derinden endişelendiriyor. Konuyla ilgili olarak Sözcü18 Haber Merkezi'ne konuşan Kızılırmak Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Rıfat Koç; "Bölgenin üreticileri olarak Kızılırmak'ın içinde bulunduğu mevcut durum her birimizi endişeye sevkediyor. Başta siyasiler olmak üzere hangi kapıyı çalarsak çalalım aldığımız yanıt 'ben bir şey yapamam' (!) oluyor. HES projesinin bir an önce iptal edilmesi ve Kızılırmak'ın eski günlerine kavuşması tek dileğimiz" dedi. 

BELEDİYE BAŞKANI BAYAR SOYSAL: TARIM BAKANI'NA
KADAR ÇIKTIM ANCAK SONUÇ ALAMADIM

Kızılırmak Belediye Başkanı Bayar Soysal; "Bölgemizde faaliyet gösteren HES projesi Kızılırmak ilçesini ve yaşayanlarını hedef alan bir proje! Bu projenin bölgemize verdiği ekonomik ve doğal zararlar, sağladığı faydanın çok mu çok üzerinde! Konuyla ilgili olarak çalmadığım kapı kalmadı. Son olarak Tarım Bakanımızın karşısına çıkarak 'Bu projenin iptal edilmesini' istedim. Kendisi 'Bunu yapmamız mümkün değil' diyebildi. Bölge insanımızın geleceğini tehdit eden HES projesinin acilen ve ivedilikle iptal edilmesini haykırmaktan hiç mi hiç rahatsız değilim" dedi.

Ayrıntılar geliyor...

kizilirmak-nehir-hes-susuz-birakti-resim-03.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
9 Yorum
Önceki ve Sonraki Haberler