Çankırı'da ilk televizyon yayını

Türkiye’nin ilk deneme televizyon yayını Ankara’da Mithat Paşa Stüdyosu’nda 31 Ocak 1968 tarihinde başladı. Haftanın 3 günü, üçer saat olarak başlayan deneme yayınları 1 yıl sonra haftada 4 güne çıktı. Misafirliklerin evinde televizyonu olanları ziyarete dönüştüğü, rahmetli Halit Kıvanç’ın deyimiyle "telesafir" diye anılan yıllar...

Başkent Ankara’nın yanı başındaki Çankırı’da seyretmek istiyordu televizyon yayınlarını…

O günleri şöyle anlatıyor Çankırı’nın elektronik dehası Ferit Akalın:

"Musa Öğün’ün TRT Genel Müdürlüğü döneminde, Çankırı için ilk TV yayın denemesi girişiminde bulunduk. Daha önce Eskişehir Valisi olan Mustafa Karaer, Amerika’dan F18 ile verici getirtmiş, konuya vakıf bir mülki amirdi ve çok istiyordu Çankırı’da televizyon yayınının başlamasını. Bu amaçla televizyon yayınına dair, belediye nikâh salonunda benim de davet edildiğim bir toplantı düzenlendi. Ardından, Nurettin Ok ve rahmetli Gürhan Titrek’in gayretleriyle Ankara’dan ölçüm ekibi gönderildi, verici kurulması için harekete geçtik. Eldivan dağında sinyal yakalamaya çıktım... Olmadı, çünkü sinyallerin zayıflığı gerekçesiyle kaldı televizyon yayını.

metin-yilmaz-ilk-tv-resim-099.jpg

İkinci ve başarılı yayın TRT Genel Müdürü İsmail Cem döneminde gerçekleşti. Çankırı Belediye Başkanı Hayati Çağlayan idi. Tacettin Gürakan önderliğinde kurulan "Televizyon ve Turizm Derneği” faaliyete geçti. Vali Necat Eldem, deli hâkim namıyla bilinen Talat Bey ve Emniyet Müdürü Muzaffer Hergül birlikte iken; beni çağırdılar. Vali bey, doğrudan konuya girdi: - Git, kur vericini! dedi.

Bana, vasıta ve jeneratör temin ettiler. Tarih 21 Mart 1974. Eldivan dağına çıktık tekrar... Bir süre sonra yakaladık sinyali ve akülerle Çankırı Kalesine gönderdik. Vakit tamamdı, aldık ilk yayını.

2. vericiyi de yaptım ve İstasyon Caddesindeki Kiremitçi’nin kahvesine koyduğumuz televizyonla bu defa şehir merkezindeki yayını başardık. Yayın için Kiremitçi’nin kahvesi hınca hınç doldu, televizyonun izlendiğini duyan Çankırılılar’da bir taraftan kahveye gelmeye devam ediyordu... Gittikçe artan kalabalığı idare edemez olduk. İzdihamın daha fazla büyümemesi için, polisten yardım istedik. Poliste çaresiz kaldı, tarihe tanıklık etmek için kahvedeki yayını izlemeye gelen bu heyecanlı insanları dağıtmak mümkün değildi. Formül bulundu, kaleden yayın kesilince kalabalık dağıldı.

22 Mart 1974 tarihli Doğruyol Gazetesinin “Dün gece Şehrimizde Televizyon Seyredildi” başlığıyla verdiği haberde, "Fenni Radyo ve Elektrikçi Ferit Akalın'ın uzun zamandan beri yaptığı çalışmalar sonucu dün gece kalede yapılan deneme müspet netice vermiş ve gayet net olarak Televizyon yayını gerçekleşmiştir..." deniyordu.

O yıl, Çankırı Lisesi 1. sınıf öğrencisi iken, ben de Doğruyol Gazetesi’nde "TV’nin getirdikleri..." başlıklı köşe yazısı kaleme almıştım. İşte o yazıdan yola çıkılarak anlatılan Çankırı'da ilk televizyonun yayınının hikâyesi, TRT’nin "Kurşun Harfler" belgeseliyle tarihe geçti.

metin-yilmaz-yazi-resim-077.jpg

Şu günlerde, Katar’da oynanan Dünya Kupası maçlarını izliyoruz...

1974’de ilk izlediğim Dünya Kupası, o zamanki adıyla Batı Almanya’da oynanmıştı. İşte Çankırı, o dünya kupasını seyreden şanslı şehirlerden biri olmuştu...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
4 Yorum