Yapraklı'nın yiğidi: Ömer Topuz

Ata sporumuz güreş, Türk kültür ve spor tarihimizde çok önemli bir yere sahiptir. Eskiden gazetelerde pehlivan tefrikaları yayımlanır, güreşe tutuşan iki pehlivan bir türlü çayırdan kalkmaz, oyun oyunu izler, en heyecanlı yerinde “devamı yarın…” diye biterdi. Rahmetli Dedem güreşi çok severdi, ona Tercüman gazetesinden Kurt Dereli Mehmet Pehlivan tefrikasını okurdum. Dedemle Çankırı’da üç kez güreş seyrettiğimizi de hatırlıyorum. Büyüklerimiz, çocuklar bir araya geldiğinde çayırlıkta bizleri güreştirip keyifle izlerlerdi... Korgun Patates Şenliğinde rakibi Tosyalı Vahit’in sırtını yere getiren Ömer Topuz adını da ilk kez rahmetli dedemden duydum.

omer-topuz-yaprakli-cankiri-resim-01.jpg

Adını Türk spor tarihimize yazdıran Ömer Topuz; Balcılar’ın Yusuf ile Arzu çiftinin evladı olarak 1939 kışında Yapraklı’nın Topuzsaray köyünde dünyaya gelir. Ana sütü yetmeyince, başka kadınlarda emzirir Topuz’u. Babası “Benim oğlum Pehlivan olacak…” diye özel besler onu. Ömer Topuz, güzel ve gürbüz bir çocuk olarak küçük yaşta dikkatleri çekmeye başlar. 1959 yılında askere gidinceye kadar köy düğünlerinde, harmanlarda karakucak güreşlere katılır ve rakiplerini yener. Adı, Yapraklı ve Çankırı dışında da anılır, bilinir olur.

Askerken 1960 yılında Jandarma Gücü’nde mindere çıkan Ömer Topuz’un 120 kez Ay-yıldızlı formayı giyeceği kariyer yolculuğu başlar... Topuz, bu süreçte iki kez Türkiye Ordular Şampiyonu ve iki kez de Dünya Ordular ikincisi olur.

Askerlikten sonra polis memuru olarak Emniyet Kulübü’nde güreş hayatına devam eden Topuz’un antrenörleri Türk güreşinin simge isimleri Celal Atik, Yaşar Doğu ve Nasuh Akar’dır.

yasar-dogu-nasuh-akar-celal-atik-resim-02.jpg

Salto, tek kol, tek dalma, künde onun kendine özgü güreş teknikleri olarak dönemine damga vurdu.

1962’de Çankırı Karatekin Festivali Başpehlivanı olan Ömer Topuz, 10 kez de Türkiye şampiyonluğunu kazanır.

Topuz’un uluslararası başarıları şöyle sıralanır:

1966’da Yugoslavya'da yapılan Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya.

1967’de Tunus'ta yapılan Akdeniz Oyunları'nda altın madalya.

1969’da İtalya'da Büyükler Avrupa Şampiyonası'nda altın madalya.

1969’da Bulgaristan Avrupa Serbest Güreş Şampiyonasında bronz madalya.

1971’de İzmir Akdeniz Oyunları'nda altın madalya.

1975 yılında Cezayir Akdeniz Oyunları'nda aldığı altın madalyadan sonra güreşe veda etmiştir.

Topuz, güreşi bıraktıktan sonra Güreş Milli Takımı Kamp Müdürlüğü yapar. Daha sonra da greko-romende gençleri çalıştırmaya başlar ve takımı İsrail’de dünya üçüncüsü olur. Bu şampiyona sayesinde Kudüs’te Mescidi Aksa’da namaz kılar ve bu manevi coşkusunu hatıraları arasında duygu yüklü anlatır... Milli Takımı daha sonra İspanya’da dünya ikincisi yapar.

1993’te Türkiye Güreş Milli Takımı antrenörü olur, bu görevini 2000 yılına kadar sürdürür.

Kırkpınar’da hiç güreşemediği için hayıflanan Topuz, Kırkpınar yağlı güreş organizasyonlarında da başhakemlik yapar.

omer-topuz-yaprakli-cankiri-resim-02.jpg

1957 yılında Nazife Hanımla evlenen Topuz çiftinin, bu evlilikten 3 erkek evlatları Mustafa, Sadık ve Yusuf dünyaya gelir.

Topuz; ağırbaşlı, bilge, güler yüzlü, tatlı dilli, manevi kıymetlerine düşkün, naif, sözü sohbeti güzel, vefalı bir insandı. Entelektüel bir sporcu, renkli bir kimlikti. Döneminin sporcuları ile de yakın dostluklar kurmuştu. O sporculardan biri de Fenerbahçe’nin unutulmaz futbolcusu Lefter Küçükandonyadis'di.

Onu tanıyan herkesin sevip, saydığı Topuz, bunu "Çok şükür kul hakkına girmedim, boğazımdan haram geçmedi. Güçlüyüm, kuvvetliyim diye asla bu gücü kötüye kullanmadım. 'Şöhretliyim, boylu posluyum' diye kendimi yüksek görmedim, kibre kapılmadım. Daima tevazuuyla bulunduğum topluma saygı gösterdim..." sözleriyle ifade eder.

Köyünü, köylülüğünü, çelik-çomak arkadaşlarını, davar güttüğü günleri unutmaz hiçbir zaman. Her fırsatta Topuzsaray’a gider ve köyden çıkarken ağladığını da saklamaz Ömer Topuz.

Amcası Çanakkale şehidi olan Ömer Topuz’un, babası da İstiklal Madalyalı gazidir.

omer-topuz-yaprakli-cankiri-sozcu18-resim-03.jpg

Merhum sevgili Ömer Abiyi, en son Keçiören’de düzenlediğimiz "Çankırılı Büyüklere Vefa" gecesinde gördüm. O gece, kendisine verilen plaketi alırken gösterdiği asil mahcubiyet, onun şahsiyetinin sahnede anıta dönüşmüş bir yansımasıydı adeta.

5 Ekim 2012 tarihinde hayata gözlerini yuman Ömer Topuz, Ankara Karşıyaka Güreş Vakfı Şampiyonlar Anıt Mezarlığı'nda yatmaktadır...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Okuyucu yorumları ile ilgili olarak açılacak davalardan Sözcü18.com sorumlu değildir.
10 Yorum